Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

  • Warning: Illegal string offset 'field' u DatabaseCondition->__clone() (linija 1895 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/includes/database/query.inc).
  • Warning: Illegal string offset 'field' u DatabaseCondition->__clone() (linija 1895 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/includes/database/query.inc).
  • Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Srpanj - kolovoz 2016

7 i 8 016.

 

 

Ljeto i odmor

 Ovogodišnji Glasnikov dvobroj za ljetne mjesece srpanj i kolovoz obavijen je smirajem nakon završene još jedne školske i katehetske godine pa se s Glasnikom u rukama i ljetom možemo opustiti i odmoriti od turbulentmih domaćih i svjetskih događanja ma gdje bili.

Lipanj 1016

lip016

 

Srce Isusovo i Očev dan

  Iz godine u godinu lipanj je mjesec posebnog štovanja Presv. Srca Isusova. Blagdan kada, nakon svih liturgijskih godišnjih slavlja spominjući se cijeloga Isusova života, posebno štujemo srž njegove osobe, njegovu bit i samo njegovo čovječansko i božansko srce.

Svibanj 2016

 svib016Svibanj i krunica

 Već smo s Glasnikom stigli i u mjesec svibanj godine Gospodnje 2016. Svibanj je ne samo bogat obiljem prirodnih darova nego se i okitio svim velikim blagdanima gotovo u svakom svojem tjednu od Uzašašća zatim Pedesetnice ili Duhova do Presvetog Trojstva i Tijelova i na kraju Marijina mjeseca Pohod Djevice k svojoj rođakinji Elizabeti. Doista, Majka sa Sinom u slavi.

 Naslovnica Glasnika prikazuje lik Djevice Marije u slavi s trakom ispod nogu i zazivom iz litanija „Uzroče naše radosti, moli za nas!“ te s krunicom u ruci i pozivom na molitvu. Slika prikazuje Srce Marijino, a Marija Majka nosi Sinovljevo srce uokvireno trnovom krunom i razgorenim plamenom, a oko Gospine glave vijenac je od dvanaest zvijezda što označava njezin naslov Kraljice Neba. Na prvoj stranici uz uvodnik možete pročitati gdje se nalazi taj Gospin prikaz.

Travanj 2016

nas4016

 

Sretan Uskrs

Radost koja stiže sa zrakama uskrsnuća Kristova u naša srca proteže se i u vremenu i u onostranosti, a ponajviše u našoj svakidašnjici ako vjerujemo da je Isus s nama.

 Naslovnica uskrsnog broja Glasnika autorski je mozaik akademskog kipara brata isusovca Zdenka Vidovića a nalazi se u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu. Iako je lik Kristov označen i svojim Srcem jasno nam je da Njegovo uskrsnulo presveto Tijelo ispred pozadine koja predstavlja okruženje u kojem se nalazi planet Zemlja, predstavlja zapravo cijeli Svemir, svu transcendenciju koju je svojim prijelaskom nadvisio.

Ožujak 2016

ozu016


Gostoprimstvo korizme

 

Ovogodišnja nam je korizma stigla prilično rano tako da je ožujski broj Glasnika nastupio u punom jeku korizmenog razdoblja i početka uskrsnog. Također svaka predodžba o ukrsnom vremenu kao o vremenu proljetnog buđenja bit će ove godine na margini budući da su predviđanja još uvijek bliže hladnom i vlažnom vremenu nego izbojcima na usnulim granama grmlja i drveća, a vjesnici su već ocvali... Dakle, imamo pravu prigodu doživjeti prolaznost zemaljskog pokorničkog hoda zajedno s Isusom kako bi zajedno s njim doživjeli istinski Uskrs.

Veljača 2016

 velj16


Milosrdni kardinal

 Na početku svake veljače spominjemo se četrdeset dana od Rođenja Isusova u Betlehemu kada su ga njegovi roditelji, po židovskom običaju, prikazali u hramu. Ovogodišnja Svijećnica ujedno je i završetak Godine posvećena života. No, u veljači osim fašnika i maskenbala kojim su obilježene sve medijske strukture i to u prvom planu, mi vjernici ponajprije pomislimo na našeg blaženika i nadasve sveca kardinala Alojzija Stepinca.

Siječanj 2016

sijBožić je dar

Siječanjski i ujedno božićni broj Glasnika iz godine u godinu prikazuje nam jedinstveni prizor u cijeloj povijesti, a to je mala obitelj s novorođenčetom. Ova posebna obitelj Isusa, Marije i Josipa donosi nam spasenje.

Naslovnica prvoga broja u 2016. godini prikaz je Isusova rođenja uprizoren na mnogim našim hrvatskim trgovima i gradovima, a to su tzv. Žive jaslice. Taj fenomen već je više godina prisutan među narodom, a čini se, započeo je s prvim takvim skazanjem na Kaptolu u Zagrebu kada su članovi zajednice Cenakolo započeli obilježavati Božić svojim organiziranjem betlehemskog događaja trudeći se što vjernije prikazati i živo uprisutniti evanđeoski izvještaj. Spontano su se počele scene Isusova dolaska prikazivati ispred crkava od Zaprešića, Samobora, na mjestu još neizgrađene crkve bl. Ivana Merza na Oranicama u Zagrebu, pa nadalje od Blata na Korčuli do Splita, Šibenika, Đakova i drugdje. Nadamo se da će se takva lijepa tradicija nastaviti i dalje

Studeni 2015

stu015 

Svjetlo dobrote – svjetlo obitelji

 Spajanjem naslova najvećeg teksta, ujedno i svjedočanstva u ovome broju, i urednikova uvodnika dobili smo sintagmu koja bi također mogla biti i obrnuta „svjetlo obitelji – svjetlo dobrote“. Naime, sve što dobroga uspijemo ostvariti, podijeliti s drugima i osmisliti si život naučili smo i stekli u obitelji. Kako se pak zlo umiješalo u skladnu obitelj iz Viteza u vrijeme Drugoga svjetskog rata i kakve je sve posljedice ostavilo te što ih je održalo da bi preživjeli, može se pročitati u potresnom svjedočanstvu o djetinjstvu male Marije...

Listopad 2015

nasl015

 

 

Gledajući kako priroda i sav svijet što nas okružuje poprimaju s jeseni novo obličje, bez obzira što zapravo stare i umiru, iznova se divimo Božjoj svemogućoj preobrazbenoj snazi i vječnoj mjeni. Zadovoljni smo i plodovima koji nam padaju u krilo bili mi skrbili o njima ili ne...

Rujan 2015

ruj015 

Nova školska godina

 S novon školskom godinom nastupaju i opet nove i stare procjene o populacijskoj politici jer nas statistike neumoljivo podsjećaju da se ujesen opet ukida još jedan đački razred, ako ne u svakoj, a ono vjerojatno u svakoj trećoj školi, dok u nekim manjim mjestima i zaselcima i cijele škole. O toj tematici u svojem uvodniku progovara i pater urednik...

Stranice