Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

  • Warning: Illegal string offset 'field' u DatabaseCondition->__clone() (linija 1895 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/includes/database/query.inc).
  • Warning: Illegal string offset 'field' u DatabaseCondition->__clone() (linija 1895 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/includes/database/query.inc).
  • Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Međunarodni dan obitelji

obit

 

Obitelj

 

  Točno u sredini svibnja je Međunarodni dan obitelji. Stoga ovu meditaciju posvećujemo obitelji. To zaslužuje ta prvotna i osnovna stanica našega društva. Danas je u mnogočemu ugrožena i tempo života ju je gotovo razorio. Zato joj je potrebnija i naša molitva.

Ususret četvrtoj nedjelji došašća - Meditacija

 pohođPohođenje

Zašli smo u drugu polovicu vremena došašća. Još nam ostaje tjedan dana. Došašće je ove godine nešto kraće nego inače. U ponedjeljak je Badnji dan, a uvečer, sv. misom bdjenja, počinje božićno vrijeme. Zato se želimo u ovom trećem tjednu došašća pripraviti korak po korak, dan po dan, na Gospodinov dolazak.

Evanđelje četvrte adventske nedjelje, kojoj idemo ususret, dobra je prilika da to iskreno učinimo. Svakog dana možemo nešto učiniti. Od danas pa do 25. prosinca odvojimo barem malo vremena u svakom danu u kojemu ćemo posvijestiti iščekivanje Kristova dolaska u svom srcu i u srcu svakog čovjeka. Ova nam meditacija u tome želi pomoći.

Bezgrješno začeće BDM - Meditacija

lurdSvetkovina Bezgrješnog začeća BDM

Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije podsjeća nas na izuzeće Bogorodice Marije od istočnoga grijeha. Svako drugo stvorenje se rađa s istočnom grijehom, a Marija je bila od toga izuzeta, i to oda časa kada je bila začeta. To izuzeće smatra se povlasticom i logično je zbog toga što je će Marija biti majka Kristova.

Štovanje Marijina bezgrješnog začeća raste napose u XV. stoljeću, u doba gotike, pa 1477. dobiva i punu papinsku potvrdu. Godine 1854. postaje i dogmom, vjerskom istinom, u koju vjeruje svaki pripadnik Katoličke Crkve.

Nakon ukazanja u Lourdesu (Lurdu) god. 1854. ova vjerska istina dobila je svoju potvrdu od samog neba. Tom zgodom Blažena Djevica Marija je rekla maloj Bernardici (Bernardette): „Ja sam Bezgrješno začeće!“. Lik Gospe Lurdske prikazuje se kako ju je opisala sv. Bernardica. To je stojeći lik Djevice na blistavu oblaku, ruku sklopljenih na prsima, u bijeloj haljini s modrim pojasom i s krunicom za pojasom.

Misijska nedjelja 1973. u Maria Polliju

gabrMaria Polli - 1973.

Ponoć se približava, ponoć Misijske nedjelje – ili bolje rečeno: ponoć nedjelje 23. listopada. Ta Misijska nedjelja nema ni noći, ni ponoći, nego je to vječna zora, vječna nada Njegove misijske molitve: „Dođi kraljevstvo Tvoje!“ Zar nije tako, sestre?!

Šaljem vam pozdrav i zahvalu za sve što ste ove Misijske nedjelje učinile i za sve što činite za misije običnim „misijskim ponedjeljcima i utorcima…“

Uznesenje na nebo BDM - Velika Gospa

 uznesenje

 Rijetko koja svetkovina i blagdan kao Velika Gospa pokrene toliko mnoštvo vjernika katolika koji se otpute u neko Marijino svetište. Na ovu svetkovinu Marijina uznesenja na nebo želimo razmišljati o zadnjim danima naše Gospe i promatrati je potkraj njezina zemnog puta kako gleda prema vječnosti. Tu je Marija napose uzor našega života. Po njoj razumijevamo svoje obične živote koji su katkad utopljeni u grubu povijest na zemlji, ali su ipak usmjereni prema vječnoj stvarnosti.

Uz blagdan sv. Ignacija Loyolskog

ignacije Izreke sv. Ignacija

Trideset godina nisam propustio nijedan pothvat koji sam odlučio u određeno  vrijeme izvesti za Gospodina bez obzira na kišu, vjetar ili koju drugu vremensku nepogodu.

Izgovaranja našega tijela neka nam vazda budu sumnjiva, tijelo naime običava bježati od napora, jer da je tobože slabo.

Primanje svete pričesti često i uz doličnu pripravu pomaže čovjeku da ne upadne u grijeh.

Veoma je korisno za napredak, ako imaš prijatelja, koji te smije upozoriti na tvoje pogrješke.

Učenik mora biti uvjeren da najviše što može učiniti da bi se svidio Bogu, jest to da uči.

Blagdan sv. Ilije

sv.ilija

Sv. Ilija je živio u IX. stoljeću prije Krista, u vremenu koje je bilo napose teško i opterećeno mnogim nevoljama koje je proživljavao njegov narod. To je vrijeme otpada i nevjernosti jednom Bogu. Zato je prorok Ilija neustrašivo ustajao i branio vjeru u Jahvu. Napose je poznata njegova hrabra borba protiv bezbožnog kralja Ahaba. Njegov snažni poklik: Živoga mi Jahve komu služim ulijevao je strahopoštovanje gdjegod se pojavljivao. Ilija se bori ne samo za Boga, nego i za potlačene. On je također Božji svjedok pred poganima. Njegovo čudesno uznesenje na nebo posebno zaokuplja misli vjernika. Kao Božji čovjek „tajanstveno nestaje pred očima svoje okoline uznesen 'u vihoru', 'u kolima Izraelovim i konjanicima njegovim'.“

Uz svetkovinu Presvetog Srca Isusova

srceis

Svaki put nas ova svetkovina želi dotaknuti u srce i progovoriti našem srcu. U simbolu srca Gospodin nam govori o svojoj beskrajnoj ljubavi prema nama. Ono što je osjećala i rekla sv.Margareta Marija Alacoque, vrijedi i za nas. Ona je bila duboko prožeta pobožnošću prema Srcu Isusovu i u svoj jednostavnosti i iskrenosti rekla je svojoj poglavarici:  Neizmjerno je bogatstvo milosti i blagoslova što ga ovo sveto Srce u sebi krije. Ne znam ima li u duhovnom životu ijedna vježba pobožnosti koja bi mogla, u tako malo vremena,  dušu  bolje uzdići do najviše savršenosti... Stoga želimo iznova posvijestiti Božju ljubav prema nama, a svaka svetkovina Presvetog Srca Isusova najbolja je prilika za obnovu naše ljubavi prema Srcu Isusovu. Na ovu svetkovinu treba najdublje i najiskrenije odjekivati u našem srcu molitva: „Isuse, blaga i ponizna Srca! Učini srce moje po srcu svome!“

Stranice