Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

  • Warning: Illegal string offset 'field' u DatabaseCondition->__clone() (linija 1895 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/includes/database/query.inc).
  • Warning: Illegal string offset 'field' u DatabaseCondition->__clone() (linija 1895 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/includes/database/query.inc).
  • Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Formacija učenika

Nastavljamo čitati Evanđelje sv. Marka na što nas u ovoj korizmi izričito potiče poziv: „Misije u gradovima“. Ovdje ga čitamo napose pod vidikom Isusa i njegovih učenika. Uočili smo kako Isus poziva prve učenike koji su ribarili po Galilejskom moru. Poziva i jednoga koji je bio carinik. Zatim smo se posebno zaustavili na uspostavi Dvanaestorice koje Isus pomno izabire da budu s njim i da bi ih kasnije poslao u misiju. Ovdje želimo također istaknuti barem jedan vidik formacije učenika koje Isus sjedinjuje sa svojom misijom.

Uspostava Dvanaestorice

Kad pročitamo prva tri poglavlja Markova evanđelja, lako možemo uočiti formiranje svojevrsnog trokuta. Na jednoj strani je Isus sa svojim učenicima, na drugoj je mnoštvo koje ga traži i slijedi, a na trećoj strani tog trokuta su Isusovi protivnici koji su također tu, ali da mu postave zamku, da mu napakoste i da ga osude.<--break->

Pozivi na obalama Galilejskog mora

more

Listamo Evanđelje sv. Marka. Kratko je. Najkraće od svih Evanđelja. Ipak, ova dobra duhovna akcija i poticaj Sv. Oca - „Misije u gradovima“ - prekratka je da bismo dobro proučili ovaj biser. No, dobro je da jednom počnemo. I kad ovaj duhovni poticaj službeno prestane s prestankom korizme, možemo dalje nastaviti proučavati ovo Evanđelje. Isplati se.

Kako je izgledao jedan Isusov dan?

kafarnKada se sv. Marko latio posla i počeo pisati Evanđelje, pisao ga je da bi odgovorio na potrebe svoga vremena. Postojala je opasnost da i sami kršćani, napose oni koji su dolazili iz poganstva, krivo shvate Isusovu misiju, njega Sina Božjega, njegovu poruku, čudesa… Pišući Evanđelje on želi pomoći svim onima koji su prigrlili kršćanstvo da doista odgovore na pitanje koje i njima Isus postavlja: „A vi, što vi kažete tko sam ja?“ Napose to želi pomoći onima koji su dolazili iz poganskog svijeta i prihvaćali krštenje.

Tko je bio evanđelist Marko?

sv.markoJe li doista nužno znati tko je bio sv. Marko da bismo bolje shvatili i razumjeli njegovo Evanđelje? Mi danas kupujemo knjige uglavnom zbog pisaca koji nam odgovaraju i koje volimo čitati. Znači ime pisca nam je važno. I volimo znati nešto o piscu, jer nam se čini da ćemo bolje razumjeti njegovo djelo. Volimo vidjeti i njegovu fotografiju i pročitati njegov curriculum vitae. No, svega toga nemamo baš u izobilju kod sv. Marka. Ovdje to i nije toliko važno, jer Evanđelje,  knjiga koju je pisao, govori sama o sebi i drugačija je od drugih knjiga. Nije nam potrebna piščeva fotografija ni njegov životopis da bismo je voljeli i čitali.

Koliko god se mi odlučimo čitati neku knjigu i želimo saznati nešto i o njezinu piscu, ovdje u susretu s knjigom Evanđelja, nalazimo se na jednom drugačijem „terenu“. Istina, koliko god nije nužno poznavanje povijest pisca Evanđelja i o tome ne ovisi naše čitanje njegove knjige, ipak nam to poznavanje omogućuje lakše i dublje shvaćanje piščeve poruke. Tako ćemo se postaviti pristupajući Evanđelju koje na napisao sv. Marko! Jesmo li se ikad upitali tko je bio, recimo, sv. Marko i kako je napisao svoje Evanđelje? Zašto ga je napisao?

Sa sv. Markom u "Misijama u gradovima"

sv. Marko evanđelistsv. Marko evanđelist U pozivu „Misije u gradovima“, koji treba odjekivati i posebno se ostvarivati u ovom korizmenom vremenu, jedna od njegovih izrazitih nijansi je poticaj da se upozna evanđelje koje je napisao sv. Marko. Ove stranice Glasnikove web stranice jednostavno sam nazvao: Sa svetim Markom i tako se Glasnik na ovaj način uključio u „Misije u gradovima“ i daje svoj doprinos. Bit će to svojevrsna prezentacija Evanđelja koje nosi ime po onome koji ga je napisao, po sv. Marku. Možda će to biti za neke i svojevrsno otkriće ovoga Evanđelja, jer je ono dugo bilo u „sjeni“ drugih dvaju, onoga koje je napisao sv. Matej i onoga koje je napisao sv. Luka. Ako se to dogodi, bit će mi drago. To je i cilj ovih stranica. Dobro je malo bolje poznavati jedno od Evanđelja, jer ćemo tako lakše i bolje upoznati i druga, a napose ih razumjeti.