Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Međunarodni dan obitelji

obit

 

Obitelj

 

  Točno u sredini svibnja je Međunarodni dan obitelji. Stoga ovu meditaciju posvećujemo obitelji. To zaslužuje ta prvotna i osnovna stanica našega društva. Danas je u mnogočemu ugrožena i tempo života ju je gotovo razorio. Zato joj je potrebnija i naša molitva.

 Govorimo li dovoljno o obitelji? Ne čudi stoga da je građanska inicijativa  „U ime obitelji“ tako snažno digla glas u zaštitu obitelji ističući nadasve da je brak jedino zajednica muškarca i žene. Kada se u naše vrijeme govori o raznim bolestima u društvu, čini se da je jedna izvor svim drugima. To je bolest obitelji. Obitelj boluje ne samo od starih bolesti koje je prate od početka kao što su rastave, samo „civilna vjenčanja“ život u takozvanom „divljem braku“ i bračna nevjernost supružnika. Uz stare bolesti pojavljuju se i nove koje dolaze zbog konfuzije u etičkim i moralnim vrijednostima u našem društvu.

 U ovoj molitvi i meditaciji okrećemo svoj pogled prema Svetoj obitelji i njoj se utječemo u zagovor i molimo za pomoć u našem obiteljskom životu. Što bi trebala kršćanska obitelj činiti nasljedujući Svetu obitelj?

  

Kršćanska obitelj ispunja Božji zakon

  Josip i Marija nose Isusa u Hram da ga prikažu kao odani i vjerni Židovi koji izvršavaju Božji zakon. U kojoj kršćanskoj obitelj nema želje ni spremnosti za ispunjavanjem Božjega zakona, u njoj nema ni Božjega duha. Jedan od temeljnih znakova ispunjavanja Božjeg zakona je nedjeljna sv. misa i zajednički objed kad je obitelj okupljena kod stola. Danas, barem u gradovima, tolika je ponuda sv. misa, da svatko može ići na onu koja odgovara njegovu uzrastu i duhovnim potrebama. Tako i oni najizbirljiviji mogu naći ono što im odgovara. No nikad ne smijemo zaboraviti da se na svakoj sv. misi ono najbitnije događa na isti način, bez razlike služila se sv. misa u katedrali ili u zatvorskoj kapelici, bila ona negdje na otvorenom s mnoštvom vjernika ili negdje u skrivenosti i strahu da ih se ne otkrije i ne pronađe. Uvijek je prisutan isti Gospodin koji nas hrani svojim tijelom.

 Svaki sakrament je posebna prilika za cijelu obitelj da ga svečano proslavi i osjeti njegovu okrjepu i potporu. Sakramenti nas prate na našem životnom putu od rođenja pa do smrti. Zato su oni snažni poticaji obiteljskom životu i ohrabrenje na njegovu putovanju kroz život.

 Nedjeljni obiteljsko objed je posebno važan za život obitelji. Zbog tempa života kroz tjedan se teže naći na okupu, ali nedjeljom obitelj bi trebala pronaći vrijeme u kojemu bi svi bili zajedno. Tu se članovi međusobno gledaju i razgovaraju, tješe i hrabre. Tu se proživljava i ono što je lijepo i teško u obitelji.

 Gospodine, pomozi da moja obitelj prepozna vrijednost i važnost nedjeljne sv. mise i zajedničkog objeda kod stola. Da nam slavlje sakramenata bude najprije duhovna obnova u obitelji kako bi i ona vanjska proslava imala svoj smisao. Pomozi nam da potičemo jedni druge na izvršavanje tvoga zakona.

 

Kršćansku obitelj vodi Duh Sveti

  To je tako očito bilo u Svetoj obitelji. Duh Božji je bdio nad njima i u njima. On ih je vodio kroz život i oni su mu bilo otvoreni. U tom Duhu su vršili svoje dužnosti i prihvaćali svoje odgovornosti.

 Što je s mojom obitelji? Ima li u njoj Božjega Duha? Jesmo li onda uslužniji jedni prema drugima? Vidimo li bolje jedni druge pokraj sebe? Čujemo li jače i ispravnije riječi jedni drugih? Je li naša međusobna komunikacija bolja i uspješnija?

 Duše Sveti, prožmi moju obitelj svojim darovima kako bismo bili međusobno povezaniji. Osnaži našu komunikaciju. Udijeli nam spremnosti da budemo strpljiviji u slušanju jedni drugih. Napose pomozi nam da u proslavi sakramenta Potvrde budemo otvoreni tvojim darovima.

 

Kršćanska obitelj raste u vjeri

  Josip i Marija su imali veliku i snažnu vjeru kad su u malom Isusu prepoznavali Božjega Sina. Ta je vjera uvijek od njih tražila novo predanje i nove odgovore dok su pratili Isusa u njegovu rastu. U Litanijama Sv. Josipa ima zaziv u kojemu se ističe njegova vjernost. To znači da je bio vjeran u svojim dužnostima i brizi za obitelj i da je u vjeri odgovarao na Božje zahtjeve. Marija je u svojoj vjeri najprije začela Isusa i onda ga pratila do kraja njegove misije. Ta ju je vjera dovela do Kalvarije kad je bila jedina vjernica podno križa.

 Ako nema vjere u obitelji, onda je teško naći nešto što bi članove obitelji povezivalo i nosilo. Vjera unosi sklad i pomaže da žive jedni za druge i u povjerenju jedni prema drugima.

 Vjerujem, Gospodine, da nikad nismo sami. Ti si s nama i uz nas. Vjerujem da možeš umnožiti vjeru u mojoj obitelji, u svakom njezinu članu. Vjerujem da možeš osnažiti našu nadu kako bismo ti prilazili u povjerenju. Vjerujem da možeš ojačati našu ljubav u kojoj bismo bili otvoreni jedni prema drugima i prema svijetu u kojemu živimo.

 

Kršćanska obitelj nosi svoj križ

  U Svetoj obitelji križ se nadvio već nad Betlehemom i bit će prisutan sve do Kalvarije. Marija je zbog toga i nazvana „Majkom boli“. Starac Šimun je rekao: A i tebi će samoj mač probosti dušu!

 Svaka se obitelj susreće s nevoljama i pohađaju je različiti križevi. Bolest muža ili žene, hendikepirano dijete, droga ili alkohol, kocka ili gubitak radnog mjesta… Tko će sve nabrojiti od čega trpi današnja obitelj. Svaka trpi na svoj način. Križ i trpljenje su nekim obiteljima kamen spoticanja i padanja, a neke obitelji sazrijevaju i rastu u toj školi trpljenja te ostajemo zadivljeni.

 Zahvaljujem ti, Gospodine, za svakog člana svoje obitelji. Svakog polažem u tvoje dobre ruke. Svaki nosi svoj križ i svoje breme. Ne razumijem i ne shvaćam ni križ ni trpljenje. Gospodine, ni ti ih nisi teoretski tumačio, nego si prihvatio svoj križ i na njemu bio raspet. Tako si nam pokazao put. I nama kažeš da uzmemo svoj križ i idemo za tobom. Pomozi nam da ne malakšemo pod teretom svoga križa. Tebi povjeravam svoje brige i brige svakog člana svoje obitelji. Znam da ti svime ravnaš i da se možemo odmoriti u tebi.

  P. Mirko NIKOLIĆ, DI