Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Rujan 2015

ruj015 

Nova školska godina

 S novon školskom godinom nastupaju i opet nove i stare procjene o populacijskoj politici jer nas statistike neumoljivo podsjećaju da se ujesen opet ukida još jedan đački razred, ako ne u svakoj, a ono vjerojatno u svakoj trećoj školi, dok u nekim manjim mjestima i zaselcima i cijele škole. O toj tematici u svojem uvodniku progovara i pater urednik...

 Uvodnik

 Odgovorni ljudi. Rujanski je uvodnik pisan još u kolovozu u ugodnoj zavjetrini bosanskih planina u raseljenoj Borovici, a tako dragoj svakom tko je morao iz nje otići. Tako pater urednik pronalazi podatak da je posljednji pozitivan prirodni priraštaj u Hrvatskoj zabilježen g. 1997. kada smo još itekako osjećali miris zgarišta. No, evo od tada pa do danas priraštaj sve više pada što se više približavamo nekom boljem životu, da, ali samo za neke. Ipak, ostaje nam da se borimo za prave, ljudske i obiteljske vrijednosti molitvom i radom.

 

 Pisma

 Pismo učitelju. Čitateljica Glasnika i profesorica Vesna, poslala nam je zanimljivo pismo i dirljiv tekst jednog uglednog roditelja učitelju njegova sina. Ova gesta koja je prije više od stoljeća bila vapaj roditelja, neka bude i danas uputa za svakog odgojitelja, bilo u školi, bilo u crkvi ili na vjeronauku.

 

 Posvećeni život

 Redovnik – Trapist. Veliki samostanski komplekst „Marija Zvijezda“ u Banja Luci u sadašnjoj Republici srpskoj unutar federacije Bosne i Hercegovine primjer je kako se može opstati i ostati unatoč mnogih progona i zatiranja. Ovaj primjer ustrajne prisutnost koju se ne može zanijekati, pokazuje nam da se na svakom prostoru i u svakom narodu mogu očuvati općeljudski napori i izvorišta života samo ako su na dobro drugomu. I sadašnji redovnici to su prepoznali ne samo kao izazov nego i poziv na svjedočenje. Budući da prikaz trapističkog samostana nije stao na dvije stranice, nastavak smo donijeli poslije stalnih rubrika na stranicama od 10 - 11.

 

 Svjela iz prošlosti za budućnost

 Iz primjera mladih hrvatskih rodoljuba. Dr. Szabo u ovomjesečnom tekstu upoznaje nas s mladim svjedokom ljubavi prema vjeri i narodu – Rudolfom Eckertom koji je umro vrlo mlad, ali ispunjen predanjem za Boga i domovinu. Rudolf je bio mladi angažirani intelektualac s mnogim potencijalima, pravnik i domagojevac.

 

 Isus Krist – uvijek

 Bankiranje sa sv. Matejem. Pater Volenik odmah nam u naslovu doziva u pamet poznatu reklama s tv-ekrana, „S kim vi bankarite“, no on nas upoznaje s osmišljenim i plodonosnim bankarskim poslovima koji ne idu na štetu malog čovjeka nego su u njegovoj službi. Primjer je to i mlade Amerikanke koju je na promjenu ponašanja u svojem poslu kao vrhunske menađerice u istaknutoj bankovnoj korporaciji, potaknuo prosjak pred njezinim uredom, kojeg ona nija zaobišla i ignorirala. No možemo porazmisliti i o ispravnosti riječi bankiranje ili bankaranje...

 

 Prigodno

 Martin. Pisac Gilbert Le Mouel, poznat i kao autor knjige „Bog u metrou“, popularan duhovni pisac osamdesetih godina prošlog stoljeća, napisao je ovaj prilog o malom dječaku i njegovom povjerenju.

 

 Tko je moj bližnji

 Ako želiš nije bajka. Svjetlana ima ime koje joj u cjelosti pristaje bez obzira što nema osjet vida od rođenja. Naime, njezin nedostatak u odnosu na osobe sa ispravnim vidom uopće se gotovo i ne primjećuje jer ona živi punim, radosnim i ispunjenim životom. Pročitajte kako to postiže.

 

 Prigodno razmišljanje

 Novo hodočasničko mjesto. Pater Nikola Stanković upoznaje nas s jednim posebnim hodočasničkim mjestom. I dok budemo izabirali gdje ćemo ove jeseni napuniti svoje duhovne želje i potrebe na nekom od hodočasničkih mjesta: bilo u Ludbregu, bilo na zavjetnom zagrebačkom hodočašću u Mariju Bistricu, moći ćemo ponirati u dubine svojega praznog srca i napunjati ga milostima kako piše pater: „Ljudsko srce koje teži za Božjom istinom pravo je hodočasničko mjesto kamo mogu svi doći“.

 

Nakane AM nalaze se u pretincu za Nakane

 

 Svetac zaštitnik za mjesec rujan

Sv. Vinko Paulski, 27. rujna.

 

 Krist će za tebe reći... naslov je za mudre rečenice našeg suradnika i književnika Božidara Prosenjaka

 „Križ osvjetljava uskrsnuće“

 

 Očima psihologa

 Deset biblijskih savjeta za menadžere – II. dio. Donosimo i drugi dio biblijskih savjeta za one koji u svojem poslu moraju objediniti mnoge sposobnosti darovita čovjeka, no on te darove ne smije zloupotrjebiti nego osposobiti sebe za služenje.

 

 Skice jednog svećenika

 Bajka o zvanju. S novom će školskom i katehetskom godinom stići u naše župe možda i novi kapelani, mlađi župnici a redovnici i redovnice bit će raspoređeni prema pastoralnim potrebama na nove službe. I ove ćemo godine kukati kako imamo premalo kleričkog kadra, no ova nam priča dočarava da dragi Bog ne ostavlja svoje makar oni ostavili njega.

 

 Naša nas savjest pita

 Ekstremna ponašanja mladih. U ovome broju donosimo komentar moralnog teologa patera Ivana Fučeka na jedan tekst talijanskog novinara Climatija o mladima čiji su interesi u modernom vremenu poprimili gotovo zastrašujuće razmjere poigravanja sa vlastitim životom. Zašto je tomu tako i kako se oduprijeti napastima koje našu djecu i mlade tako suptilno odvode u propast.

 

 Pedagoški poticaji

 Materijalni iskazi ljubavi i formiranje vrijednosti. Možda će upravo ovaj tekst prof. Bilić biti jedan od smjernica odupiranju ekstremnog ponašanja mladih čiju smo problematiku čitali u tekstu prije ovoga. Naime, roditelji bi trebali imati na umu i na srcu da svoj dobar i ispravan odgoj grade svaki dan imajući u vodi dugoročnu strategiju. A to znači ujedno velik napor za same roditelje, ali trud se kad-tad isplati. Stoga privikavanje djece da se situacije i problemi rješavaju materijalnim stvarima treba odbaciti, a pribjeći razgovoru i obrazlaganjem onoga što se traži od djece.

 

 U viru života

 Družbe Isusove. Dosjetljiv naslov pripremio nam je dr. Vladimir Lončarević, a odnosi se ne samo na Ignacijevu družbu, nego na sve redovničke zajednice kojima je zaglavni kamen Krist i njegovo poslanje širenja Radosne vijesti. No, sve su te družbe nadahnute Duhom Svetim različite u svojim poslanjima i zadacima, karizmama i načinima života.

 

 Časni Sluga Božji

 Svjedočanstvo bratića Mate – 3. dio. Bratić Mato u trećem nastavku svjedoči kako su mnogi iz njihova kraja bilo katolici ili muslimani nakon Petrove smrti hodili na njegov grob i zagovarali se njemu u svojim nevoljama. Tako se Mijo Čuljak iz Klobuka zavjetovao da će poći na blaženikov grob kako bi ozdravio od padavice. Molitva mu bi uslišana.

 

 Mladomisnici

 Moj put u zvanje. Isusovački mladomisnik Ante Topić iz Uskoplja, župa Skopaljska Gračanica opisao nam je svoj put duhovnog poziva kao i odluku da svoj svećenički život ostvari u Družbi Isusovoj, a podrobnije nam je o ulasku u Družbu opisao pater Hrvoje Mravak iz župe sv. Petra u Zagrebu.

 

 Hrvatske planine i visovi

 Sveti čuvari Lastova. Lastovo kao mali južnodalmatinski pučinski otok nije tijekom povijesti bio zanemaren ili nenaselje, dapače, ostatci mnogih crkvica, a ponajviše onih starohrvatskih svjedoče o bogatstvu života i baštine koju su naši stari brižno njegovali.