Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Listopad 2015

nasl015

 

 

Gledajući kako priroda i sav svijet što nas okružuje poprimaju s jeseni novo obličje, bez obzira što zapravo stare i umiru, iznova se divimo Božjoj svemogućoj preobrazbenoj snazi i vječnoj mjeni. Zadovoljni smo i plodovima koji nam padaju u krilo bili mi skrbili o njima ili ne...

 Urednikov uvodnik

 Moj bližnji. Iznenađeni nepredvidivim slijedom događaja glede dolaska unesrećenih ljudi iznovice se pitamo – kao i pismoznanac iz evanđelja – tko je moj bližnji. Pater urednik upozorava da nije bilo tog pitanja ne bismo svjedočili prelijepoj Isusovoj pripovijesti o milosrdnom Samarijancu.

 

 Pisma

 Borovica uvijek u srcu. Zorka Puljić poslala nam je pismo u kojem detaljno opisuje svoj doživljaj zavičajnoj druženja u rodnoj Borovici tijekom kolovoškog blagdana i proslave godišnjice župe.

 Pismo mladog Matije. Od ministrantskih dječačkih dana Matija Mihalina vezan je za svoju župu i o njoj i svojem župniku piše retke pune ljubavi i poštovanja. Dio smo donijeli u rubrici pisma, a dio o povijesti mjesta i kapele prenijeli smo na našu posljednju stranicu, a mladom župljaninu zahvaljujemo na revnosti i sjajnim fotografskim prilozima.

 

 Prigodno

 Blagdan bl. Majke Terezije – 35 godina Misionarki ljubavi u Zagrebu. Kratak pisani prilog naše suradnice gđe. Verice Kostelić-Thune i fotografije Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije omogućuju nam da doživimo zaista veliki jubilej prisutnosti požrtvovnih sestara u našem gradu.

 

 Svjetla iz prošlosti za budućnost

 Ljubiti svoju domovinu i narod vrlina je kršćanina. Od davnina je tako bilo u hrvatskom narodu da je žrtvovao najbolje snage da bi opstao i živio svoj kršćanski identitet. Taj nam je put ukratko prikazala dr. Szabo od kneza Branimira sve do bana Mažuranića i svećenika preporoditelja Tome Gajdeka.

 

 Isus Krist – uvijek

 Čovjek s najvećim dugom na svijetu. Pater Antun Volenik u ovom nam je broju Glasnika predstavio jednog bankarskog menadžera baš kao i u prošlom broju, no riječ je o jednom kompleksnom slučaju.

 

 Posvećeni život

 Redovnik misionar. Pater Luka Lučić, misionar, ukratko nam je ispričao svoj misionarski životni put koji je zapravo započeo u djetinjstvu ni sluteći koliko će mu mala molitva sv. Franji Ksaverskom koju je naučio u svojoj obitelji, obilježiti cijeli život.

 

 Tko je moj bližnji

 Franjo i Franz. Upravo vrlo aktualna tema o ekonomskoj emigraciji opisana u stvarnoj životnoj sudbini tzv. hrvatskog „gastarbajtera“ nije završila iznenadnim srčanim udarom glavnog lika nego se nastavlja u njegovom nećaku Marku...

 

 Prigodno razmišljanje

 Bog se ne ponavlja! Kako nas obična jesenska smjena listova na drveću može potaknuti da razmišljamo o našoj osobnoj stvarnosti i o tome kako je svaki čovjek jedna posebna Božja slika, neponovljivi original u cjelini i u svojim dijelovima, jer ni jedan prst na ruci nema jednaki otisak...

 

 Nakane AM nalaze se u izborniku Nakane

 

 Zaštitnik u listopadu

Sv. Terezija Avilska 

 

 Očima psihologa

 Psihologija radosti. U ovoj rubrici počesto je bila riječ o problematičnim životnim stanjima koji su nažalost češći nego oni lijepi i ugodni. No, kako je moguće uistinu biti radostan objašnjava p. Mijo Nikić osvrčući se na riječi iz Svetog pisma o talentima.

 

 Skice jednog svećenika

 Svetac. Kako se u mladom čovjeku mogu sukobiti neki pojmovi za koje smatramo da su sami po sebi razumljivi. Da, nama starijima, no mladima i djeci, prihvaćeni stereotipi često dovode do odbijanja i nerazumijevanja pravog smisla. Stoga je poželjno imati koga tko će mladima znati prenijeti suštinu na pravi način. Ovdje je zagonetka upravo u naslovu.

 

 Naša nas savjest pita

 Izbori, kome ćeš dati glas? Da, i izbori spadaju u pitanje savjesti. To nam se nameće zapravo svaki put kad se nakon mandata određene političke opcije moramo odlučiti između onoga što se nudi kao najbolje. Pater donosi ključ za etičko ispravno prosuđivanje.

 

 Pedagoški poticaji

 Život u nepovoljnim materijalnim uvjetima i nepravedan tretman djece. Koliko pak može socijalna slika obitelji utjecati na postupanje sa svakim pojedinim djetetom upućuje na to da roditelji bez obzira na materijalno stanje, moraju o svakom djetetu voditi jednaku brigu i uspjevati održati ravnotežu ljubavi i zauzetosti za dostojanstven život.

 

 U viru života

 Oživljavanje korijena. Razmišljanje dr. Vladimira Lončarevića o krizi izbjeglištva doziva na vidjelo našu europsku stvarnost koja se boji vlastite praznine pa se ograđuje od mnogih globalizacijskih novina. No, europsko društvo snažno je prožeto kršćanstvom priznala to Europa ili ne, stoga i ne može drukčije postupati nego pružiti ruku ugroženome u svojemu dostojanstvu.

 

 Časni sluga Božji

 Prva Petrova biografija objavljena je već 1900. godine. Po zaslugama isusovca patera Antuna Puntigama koji je od početka pratio Petrov život možemo čitati i biti svjedoci izuzetno sustavno obrađenog njegova života.

 

 Misije

 Kuća matica – Mother House. Pater urednik prisjeća se svojeg posjeta kući matici sestara Majke Terezije u Kolkati. Vrlo živopisan opis upotpunjen je fotografijama.

 

 U rubrici – Izlog, knjige, poruke

 Informirajte se o duhovnim vježbama za članove Apostolata molitve i za svećenike.

 

 Hrvatske planine i visovi

 Crkva Sv. Antuna Padovanskog – Tužno. Matija Mihalina, mladić koji je poslao pismo s opisom svojeg mjesta također je s velikom ljubavlju pisao i o crkvi pokraj koje se nalazi njegova kuća.