Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Siječanj 2016

sijBožić je dar

Siječanjski i ujedno božićni broj Glasnika iz godine u godinu prikazuje nam jedinstveni prizor u cijeloj povijesti, a to je mala obitelj s novorođenčetom. Ova posebna obitelj Isusa, Marije i Josipa donosi nam spasenje.

Naslovnica prvoga broja u 2016. godini prikaz je Isusova rođenja uprizoren na mnogim našim hrvatskim trgovima i gradovima, a to su tzv. Žive jaslice. Taj fenomen već je više godina prisutan među narodom, a čini se, započeo je s prvim takvim skazanjem na Kaptolu u Zagrebu kada su članovi zajednice Cenakolo započeli obilježavati Božić svojim organiziranjem betlehemskog događaja trudeći se što vjernije prikazati i živo uprisutniti evanđeoski izvještaj. Spontano su se počele scene Isusova dolaska prikazivati ispred crkava od Zaprešića, Samobora, na mjestu još neizgrađene crkve bl. Ivana Merza na Oranicama u Zagrebu, pa nadalje od Blata na Korčuli do Splita, Šibenika, Đakova i drugdje. Nadamo se da će se takva lijepa tradicija nastaviti i dalje

 Uvodnik

 Božić je dar. Pater urednik nam ističe da je, povrh svih darova i darivanja, samo rođenje Spasitelja najveći dar.

 

Godina Božjeg milosrđa

 Proglašenje Godine Milosrđa. Papinskom bulom „Lice milosrđa“ imamo se nadahinjivati u cijeloj ovoj jubilejskoj godini Milosrđa koja je već otvorena. Nadamo se da će vjernici i čitatelji Glasnika biti potaknuti da i u svojim mjesnim svetišima prođu kroz vrata milosrđa.

 

Nedjeljni susret

 Rani doručak. Pater urednik Mirko Nikolić prisjetio se i svojim nam riječima ispričao jedan doživljaj našeg sluge Božjeg oca Anta Gabrića koji je on pak sam zabilježio i ispripovijedio u prigodi svojeg povratka iz Hrvatske u Indiju.

 

Svjetla iz prošlosti za budućnost

 Pred pozivom Božića i Nove godine. Naša stalna autorica povijesnih priloga dr. sc. Agneza Szabo u prigodi blagdana Božića istaknula je primjer dvojice hrvatskih odličnika koji su otovreno u političkom životu zagovarali kršćanske vrijednosti potkraj 19. st., to su pravnik Ivan Derkos i književnik August Harambašić, te Rikard Katalinić Jeretov. Isto tako autorica ističe neizostavni doprinos sv. Josipa zajedništvu sv. Obitelji te je na prijedog mostarsko-duvanjskog biskupa dr. Petra Čule papa Ivan XXIII.  1962. uvrstio Isusova poočima u red sv. mise, tj. kanon.

 

Isus Krist – uvijek

 Proglasiti godinu milosti Gospodnje. Pater Volenik na sebi svojstven način tumači nam glavne odrednice milosrđa kako nam donosi Lukino evanđeljeu odlomku o Blaženstvima, a također tumači i propituje petnaest točaka tjelesnih i duhovnih djela milosrđa.

 

Posvećeni život

 Redovnik – vinogradar. Zanimljiv i okrepljujući životni put časnog brata Mate u Družbi Isusovoj svakako je primjer kako se u malim, svakodnevnim poslovima može doživjeti Božja veličina i apostolski djelovati. No, to ne znači da nije bilo poteškoća i čak progona...

 

Tko je moj bližnji

 Nisi sama. Kako je pronalazak stare, istrošene, napola pokidane i sitne sličice Presv. Srca Isusova donio novi tračak svjetla i nade u osamljenički život Marije iz Gajnica u Zagrebu.

 

Prigodno razmišljanje

 Bog daruje snagu iznemoglima. Od primjera proroka Ilija i jadnog dotučenog Joba, pa do same svete Obitelji koja tumara ne bi li našla sklonište u Egiptu, pater Stanković propituje kako oni koji su iznemogli ipak smognu snage za svoj cilj uz pomoć Božju.

 

Nakane AM nalaze se u pretincu za Nakane

 

Svetac zaštitnik

Sv. Vinko Palotti slavi se 22. siječnja.

 

Osmijeh srca – misli književnika Božidara Prosenjaka

 

Očima psihologa

 Svojima dođe i njegovi ga ne primiše. Ta je sudbonosna stvarnost za Isusa bolno izrečena u Ivanovu proslovu, bila je lijepo prikazana na blagdan sv. Stjepana kod uprizorenja Živih Jaslica neposredno na križanju Zagrebačke avenije i Zagrebačke ulice, kada su automobili samo jurili ne obazirući se što se u drvenoj štalici događa pa makar to bio samo igrokaz.

 

Skice jednog svećenika

 Božić kume Božice. Upustiti se u avanturu upoznavanja novih osoba u našem okruženju možda je ipak veća adrenalinska injekcija od skakanja s visokog mosta u dubinu jer zahvaća u naše duboke uviriježene navike i otvara nam nove obzore i nas samih i naših bližnjih. Što je poduzela kuma da bi joj Božić zaista zasjao pravim sjajem i ne samo ovaj Božić.

 

Naša nas savjest pita

 Jedna od nas, ali Božja. Pater Ivan Fuček u ovome broju donosi začuđujući primjer bolesnice starije dobi kojoj su u zadnjim trenutcima života njezini najbliži svjedočili očitoj Božjoj intervenciji. Što je sve moguće ustrajnom molitvom i vjerom.

 

Pedagoški poticaji

 Blagdani djetinjstva. Jedna od glavnih postulata božićnog ugođaja jest zajedništvo. Što je osobito važno, jer će sjećanja na obitelj djeca nositi cijeli život. No, ono nije spontano i slučajno u obitelji, makar se tako čini. Ono se gradi razgovorom i dogovorima oko zajedničkih aktivnosti pa i ponavaljnim postupcima oko kojih se pletu sjećanja i prenošenja običaja, te radost i toplina zajedništva koju katkad potresu nervoza ili užurbanost, ali ipak ostaje dojam zajedničke sreće, tj. dobri odnosi u obitelji. To je najveći i najljepši dar djeci za Božić.

 

U viru života

 Božićni poziv Kristu. Dr. Vladimir Lončarević, propitujući svakodnevne događaje pa i teroristički napad u Parizu, promišlja o europskom kršćanstvu kao i o blizini Isusa u Božiću i svem onom konzumerizmu koji se veže uz veće kršćanske blagdane. Europa koja se ne želi odreći svojeg načina života trebala bi propitati upravo svoj odnos prema svojim korijenima i shvatiti da se mora obratiti Kristu.

 

Časni sluga Božji Petar Barbarić (50)

 Svjedočanstvo p. Petra Perice (3). Pomna pripovijest o samoj bolesti i smrti sluge Božjeg iz svjedočenja mladog Petra može se naslutiti veliki utjecaj i primjer koji je ostavio sluga Božji.

 

Prigodno

 Milosrdni ljudi. Pater urednik ovo nam meditacijom želi istaknuti kako u današnjem svijetu milosrđe i dobrota nisu „in“ na društvenim ljestvicama. Dapače pozornost nam zaokupljaju stvari i događaji koji za naš osobni život gotovo nemaju nekog smisla, ali pomoću društvenih komunikacija potpuno nas zaokupljaju, teško se tomu othrvati. No, nastojanje da budemo dobri i milosrdni ne smije nam pasti u drugi plan i čekati neka čišća i bolja vremena.

 

Misije

 „Čestitka p. A. Gabrića“. Donosimo doživljaj našega misionara Ante u jednoj bengalskoj božićnoj noći. Objavljen je prije više godina, ali je također aktualan i danas. Svojstvenost trenutka potkrepljuju indijske jaslice koje je pater urednik snimio pri svojem boravku u Indiji.

 

Prikaz knjige

 Na spomen 125. obljetnice. Kao što je izuzetna obljetnica bila i 120 godina Glasnika Srca Isusova i Marijina, budući da je isti osnivatelj mons. dr. Josip Stadler, njemu u čast donijeli smo prikaz obljetnice osnutka sestara Družbe služavki Malog Isusa iz sežetka knjige čija je autorica naša suradnika dr. Agneza Szabo.

 

Hrvatske planine i visovi

 Mahično i okolica. Suradnica Verica Kostelić-Thune lijepo nam je opisala kraj koji je po svim značajkama bogat kapelama i vjerskim obilježjima, a nalazi se u blizini glavnog grada te ujedno obujmljen divnom prirodom.