Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Veljača 2016

 velj16


Milosrdni kardinal

 Na početku svake veljače spominjemo se četrdeset dana od Rođenja Isusova u Betlehemu kada su ga njegovi roditelji, po židovskom običaju, prikazali u hramu. Ovogodišnja Svijećnica ujedno je i završetak Godine posvećena života. No, u veljači osim fašnika i maskenbala kojim su obilježene sve medijske strukture i to u prvom planu, mi vjernici ponajprije pomislimo na našeg blaženika i nadasve sveca kardinala Alojzija Stepinca.

 

Godina Božjeg milosrđa

 Odsjaj milosrdnog Božjeg lica. U Godini milosrđa imamo i novu rubriku u kojoj u ovome broju za početak razmišljamo kakvo je to naše ljudsko lice, a uz pomoć duhovno poticajnog dokumenta pape Franje – Lice milosrđa.

 

Nedjeljni susret

 Molitva i rastresenost. Itekako će nam na početku korizme dobro doći razabiranje kakva je u stvari naša molitva. U tome će nam pomoći pater Dalibor Renić.

 

Lice i naličje ljubavi.

Pjesma je naše suradnice dr. Danijele Micheli de Vituri.

 

Svjetla iz prošlosti za budućnost

 Potrebne su nam promjene – ali kakve? U stalnoj našoj rubrici autorica dr. Agneza Szabo piše nam o tome da se promjene u društvu ne mogu događati bez našeg osobnog sudjelovanja radeći na osobnoj duhovnoj, intelekturalnoj i karakternoj izgradnji.

 

Isus Krist – uvijek

 Zamilovani nježnošću milosrđa. Pater Antun Volenik osjetivši se potaknutim ispričao nam je jedan svoj slučaj i događaj u vezi pravog milosrđa kojeg je sam iskusio i kojeg nam predstavlja kao model ponašanja.

 

Tvoje sjajno lice.

Pjesma-molitva Elizabete Šango.

 

Posvećeni život

 Stavile sve na kartu vječnosti. Karmel u Mariji Bistrici koji nosi ime po kardinalu Alojziju Stepincu kontemplativna je oaza koju je baš blaženik iznimno priželjkivao. Već za svoga života znao je da to neće doživjeti u zemaljskom životu, no Svemogući Bog takvu pobožnu želju nije mogao ne ispuniti. Na toj spozaji sestre svakodnevnom dubokom molitvom grade svoj ali i život svima koji im se utječu.

 

Tko je moj bližnji

 Tužna djevojčica. Neki životi ispisani su tegobnimi i mračnim danima. Još je gore ako su to djeca. Zakinuta djetinjstva i sputano odrastanje mogu biti poticaj za žilavo probijanje kroz život ali i sjećanje kako je teško opravdati one koji su na nasilje samo šutjeli, okretali glavu ili slijegali ramenima.

 

Prigodno razmišljanje

 Izlječive i neizlječive bolesti. Pater Nikola Stanković daje nam vrlo poučnu usporedbu da svaki stvoreni živi svijet ima trajanje, pa tako i okorijela grješnost.

Bog nam neprestance dolazi ususret kako bismo uvidjeli da se promjena na bolje imoga dogoditi ako želimo opstati...

 

Nakane Apostolata molitve – u pretincu za Nakane

 

Sv. Ivan de Britto

Isusovac – mučenik slavi se 4. veljače.

 

Najmanji imaju Boga

 I mali grijeh može svecu osteti brdo milosti. Božidara Prosenjak

 

Očima psihologa

 Duhovni antibiotici pape Franje. Pater Mijo Nikić predstavlja nam točke duhovnog rasta koje je papa Franjo predložio članovima Rimske kurije, dakle, svećenicima i visokim vatikanskim dužnostnicima. No, iako se neke točke čine nedostižne ipak razmislimo što bismo mi morali mijenjati u svojem životu.

 

Skice jednog svećenika

 Otac u snijegu. Hoće li i ubuduće uspjeh, postignuća i natjecateljski duh zasjeniti tihi glas zova za suosjećanjem s ranjivima i slabima, s bolesnima i nepoželjnima. Može li utjecaj u društvu i prestiž ugušiti glas savjesti i okrenuti najbliže jedne od drugih tj. ohladiti bilo kakvu privrženost.

 

Naša nas savjest pita

 Smrt prihvatila uzorno. Kada je riječ o susretu sa smrću ili pak s gledanjem najbližih kako se približavaju rubu života i ostavljaju nas, često smo zatečeni reagiranjem kako umirućeg tako i nas samih pred najvećim misterijem. Pater Ivan Fuček uputio nas je na čitanje uputa koje je psihijatrica Elizabeta Kübler-Ross ustanovila kako bi se poboljšali pristupi umirućima sa sociološkog, gerontološkog i psihijatriskog aspekta.

 

Pedagoški poticaji

 Poticanje školskog uspjeha. Izuzetno je važno, osim inzistiranja roditelja na odličnom uspjehu i poduzimanje svih mogućih koraka kako bi se djeca tomu cilju potpuno podredila, uvidjeti da je aktivna interakcija pohvaljivanja, poticanja i praćenja napretka u zaključivanju, stjecanju znanja i vrjednovanju naučenog, mnogo važnije od samoga rezultata.

 

U viru života

 Savršeno kršćanstvo. Proučavajući biografiju, pisma, propovijedi, arhivske podatke i svjedočanstva dr. Vladimir Lončarević došao je do jedinog mogućeg zaključka glede života i žrtve bl. Alojzija Stepinca koji zbog imaginarnih razloga, bez dokaza, još uvijek čeka u čekaonici svetost dok dokumenti govore glasnije od zaprjeka i iskazuju savršeno kršćanstvo.

 

Časni sluga Božji

 Potreba molitve za čudo po zagovoru č. sl. B. Petra Barbarića. Iako su zabilježena mnoga uslišanja po zagovoru časnog sluge Božjega Petra ipak još nedostaje jedno veliko čudo koje bi zadovoljilo kriterije Crkve za proglašenje nekoga blaženim. Stoga prionimo svojim molitva za uslišanja ozdravljenja kod mnogih potreba. Petar će to sigurno prenijeti pred Lice Svevišnjega.

 

Korizma

 Isus u pustinji! Pater urednik izvojio je iz bogate ostavštine svojeg pokojnog subrata patera Josipa Ćurića propovijed pred korizmu o Isusovim iskušenjima. Valja uočiti Isusov neonkonformizam.

 

Hrvatske planine i visovi

 Markuševec. Župa i istočni dio Medvednice otkriva nam iz pera novinarke Renate Tatare zanimljiv i bogat vjernički život sljubljen s prirodom.