Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Ožujak 2016

ozu016


Gostoprimstvo korizme

 

Ovogodišnja nam je korizma stigla prilično rano tako da je ožujski broj Glasnika nastupio u punom jeku korizmenog razdoblja i početka uskrsnog. Također svaka predodžba o ukrsnom vremenu kao o vremenu proljetnog buđenja bit će ove godine na margini budući da su predviđanja još uvijek bliže hladnom i vlažnom vremenu nego izbojcima na usnulim granama grmlja i drveća, a vjesnici su već ocvali... Dakle, imamo pravu prigodu doživjeti prolaznost zemaljskog pokorničkog hoda zajedno s Isusom kako bi zajedno s njim doživjeli istinski Uskrs.

 Urednikov uvodnik

 Gostoprimstvo. Obazirući se na rečenicu iz Evanđelja koju su dvojica putnika uputila Isusu – Ostani s nama jer večer je! Pater urednik tumači naravnu želju za gostoprimstvom koja je prisutna u svim naraštajima u svim civilizacijama. No, u ovoj rečenici skriva se spoznaja da su dvojica tražila da Isus ostane s njima ponajprije zbog Njegove neobjašnjive privlačnosti tumačenja Pisma.

 

Godina Božjeg milosrđa

 Božja svemoć. U urednikovom prilogu uz Godinu milosrđa posebno nam je predstavljen lik sv. Katarine Sijenske koja je živjela u 14. st., mističarke, koja pripada dominikanskoj duhovnoj obitelji i tako nas podsjeća na veliku obljetnicu dominikanskog reda. Izuzetno je duboko promišljanje njezinog poimanja Božje svemoći.

 

Meditacija

 Tihi zanatlija. Što znači ime Isusova poočima Josipa. Doslovan prijevod možemo izraziti samo opisno, a to je: Bog povećava, Bog dodaje... s njegovim takvim imenom povezano je Josipvo poslanje onoga koji neznatno čini da uzraste, da se poveća i pomaže kod bilo koje nemoći. Ta njegova moć posredovanja iskustvena je baš u konkretnim, životnim situacijama: od potrebe zapošljavanja, gradnje ili kupnje stambenog prostora, a osobito posreduje za obitelji u potrebi.

 

Svjetla iz prošlosti za budućnost

 Uskrs je u dijalogu i suradnji – i međusobnom služenju. Autorica Agneza Szabo u ovom nam je broju spomenula posebnu kršćansku krepost služenja. Za taj je primjer navela istaknutu prosvjetnu djelatnicu s kraja 19 stoljeća učiteljicu Milku Pogačić. Ona je ne samo bila uzorna odgojiteljica nego i apostol socijalno ugrožene djece i obitelji. Također je na tom putu bio i dr. prava Rudolf Ekhart.

 

 Isus krist – uvijek

 Biti svjedoci Uskrsloga. Kako pater Antun Volenik voli u svojim tekstovima dodirnuti osebujne teme širokog spektra javnog života i to pretočiti u viđenje Crkve, tj. zajednice. Ovoga je puta posebno pozvao vjernike i čitatelje da se u svojim korizmenim molitvama obrate Bogu za nadahnuća našim pastirima tj. biskupima od kojih će se mnogi zajedno susresti na sv. misi posvete ulja na Veliki četvrtak prije podne s papom Franjom u Rimu.

 

Svetištu u pohode

 Majka Božja Krasnarska. Iako ste možda već hodočastili i posjetili svetište Gospe Krasnarske u našoj prelijepoj Lici s pogledom na Velebit i Zavižan ne će Vam biti sve poznato o onome što piše hodočasnik na svoj poseban način.

 

Tko je moj bližnji

 Osamljenost. Jedna od najučestlijih procjepa suvremene civilizacije jest izoliranost (diskriminacija) pojedinih osoba zbog različitih razloga. Tu izoliranost bez obzira što je se želi prikriti sintagmom „pa sve imaju“, osobito teško podnose starije osobe. No, Katici doista ništa ne nedostaje, svi se brinu o njoj i vrlo je zahvalna, no ništa joj ne može nadomjestiti njezinog voljenog Zdravka ni malo selo Drenovec kraj Varaždinskih Toplica.

 

Prigodno razmišljanje

 Uskrs započinje kajanjem i pokorom. Da, pater Nikola Stanković zapravo ovogodišnji Uskrs koji je potpuno utopljen u korizmi, želi posvijestiti svojim gledanjem na grijeh, što mi vjernici zapravo shvaćamo pod pojmom oprosta, tj. kako nam svemogući i milosrdni Bog oprašta grijehe.

 

Nakane Apostolata molitve nalaze se u pretincu za Nakane

 

Zaštitnik u ožujku

 Sv. Leonard Murialdo – 30 ožujka.

 

U susretu s Bogom  

Misli književnika Božidara Prosenjaka

 

Očima psihologa

 „U tvojoj je ruci sudbina moja“ (Ps 31, 16). Ovaj stih psalma oslobađajući je i iscjeliteljski stih po kojem svatko tko misli da ga bilo što može zaplašiti i pokoriti zapravo ima utočište i spas u Bogu i njegovoj ljubavi.

 

Skice jednog svećenika

 Zaručnik u svećenike ode. Istinita i zanimljiva priča mladosti donosi nam spoznaju da nismo vladari ni sebi, a pogotovo ne drugima. Makar koliko bezuvjetne ljubavi poklonili drugomu nismo njihovi gospodari. Svatko ima svoju slobodu. Ovdje je riječ o mladima koji su svoja nadahnuća uspjeli artikulirati i osvijetliti Božjom voljom, zato je i razrješenje životne drame bilo spasonosno za oboje.

 

Naša nas savjest pita

 Ispit savjesti na temelju Lukina teksta. Zgusnute napomene uz evanđeoski tekst kao i na kraju točke ispita savjesti zgodna je prigoda da svaki vjernik za sebe u tišini i samoći stane pred Gospodina i analizira svoj dosadašnji život i postupanje. Tada tek nek pristupi ispovijedi: odlučno, hrabro, bez uljepšavanja, iskreno i predano. Mir u srcu ne će izostati, za Isusov zagrljaj vinut će ga u nove zadatke i rezultate.

 

Pedagoški poticaji

 Odgajati zajedno. Profesorica Bilić ovaj nas put podsjeća kakav stav trebaju zauzeti roditelji kad je u pitanju rastavljen život roditelja tj., kada se dijete čas nalazi kod oca, čas kod majke. Nemali se problemi znaju događati kada rastavljeni roditelji nastoje dijete privinuti samo k sebi bez suradnje s drugim roditeljem.

 

Posadi ljubav u meni

Duhovni stihovi Marine Katinić


 U viru života

 Apostoli vrijednosti. Propitivanje današnje stvarnosti s aspekta različitih vrijednosti koje nam se nude iz liberalnog spektra često se olako usvajaju bez propitivanja i dubine analize stvarnih kršćanskih vrijednosti koje zapravo uvijek idu za ostvarenjem dostojanstva čovjeka. Tomu pridonosi i razmišljanje dr. Lončarevića.

 

Časni sluga Božji Petar Barbarić

 Završetak svjedočanstva p. Petra Perice u procesu beatifikacije. Posljednje svjedočenje patera Perice doista je u duhu koji je i sam sluga Božji širio. Naime, bila je riječ o osnivanju Križarske organizacije u jednom mjestu, svi poticatelji tog osnutka molili su slugu Božjeg da prati njihov pothvat.

 

Misije

 Misijski Božić. Sestre Mirjam, Augustina i Marija Bernardina javile su nam se iz Taganroga u Rusiji i predočili nam njihovo organiziranje božićnih blagdana i sudjelovanje malobrojnog ali ustrajnog vjerničkog naroda. Eto i k nama usred korizme dođe Božić, a potom i Uskrs.

 

Prigodno

 Uskrs – tekst i razmišljanje sluge Božjega o. Ante Gabrića. Eto, i pri samom kraju Glasnika, kao i pri samom kraju mjeseca stiže nam Uskrs. Isusova pojeda nad smrću.

 

Zahvale i Duhovne vježbe za sve vjernike u organizaciji Apostolata molitve za g. 2016.

 

Nastavak Svetištu u pohode