Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Travanj 2016

nas4016

 

Sretan Uskrs

Radost koja stiže sa zrakama uskrsnuća Kristova u naša srca proteže se i u vremenu i u onostranosti, a ponajviše u našoj svakidašnjici ako vjerujemo da je Isus s nama.

 Naslovnica uskrsnog broja Glasnika autorski je mozaik akademskog kipara brata isusovca Zdenka Vidovića a nalazi se u župnoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu. Iako je lik Kristov označen i svojim Srcem jasno nam je da Njegovo uskrsnulo presveto Tijelo ispred pozadine koja predstavlja okruženje u kojem se nalazi planet Zemlja, predstavlja zapravo cijeli Svemir, svu transcendenciju koju je svojim prijelaskom nadvisio.

 

 Urednikov uvodnik

  „Nazdravlje ovisnosti!“. Naslov urednikova uvodnika pojašnjen je u prvo retku autorova teksta a riječ je zapravo o alkoholizmu i inače o ovisnosti. Ne, nije prvoaprilska šala nego ozbiljno razmišljanje što kao društvo i zajednica možemo učiniti za smanjenje bilo koje ovisnosti.

 

 Godina Božjeg milosrđa

  Milosrđe je način na koji Bog prašta. U nekoliko brojeva do sada pratimo dokument pape Franje „Lice milosrđa“. Papa želi da Crkva bude zajednica u kojoj će se liječiti slabosti i rane ljudi „lijekom milosrđa“, a ne zajednica osude, prigovora i spočitavanja ljudima njihovih slabosti.

  

Meditacija

  U obranu Sv. Tome apostola. U broju za veljaču imali smo izvadak iz propovijedi pokojnog p. Josipa Ćurića, koji je ostavio bogatu homilestku baštinu, a ovoga puta donosimo razmišljanje uz postuskrsna događanja u zajednici aposotola.

  

Svjetla iz prošlosti za budućnost

  Uvijek smo na putu – ali kojem? U stalnoj rubrici uz uskrsno ozračje, autorica nam tumači kako je tijekom hrvatske povijesti uvijek bilo predstavnika puka koji su se trudili stremiti za višim dobrima. Tako su već zarana Zadrani i Dubrovčani hodočastili u Svetu zemlju, zatim u Aachen nedaleko Kölna gdje i Hrvati imaju već od 10. st. svoj oltar urešen i hrvatskim grbom. No ovdje ističemo bogatu bašinu plemenitaške obitelji Erdödy koja je hodočasteći često na Trstat ondje i ostavila zavjetni dar koji se čuva u riznici Franjevačkog samostana.

  

Isus Krist – uvijek

  Usuditi se reći ne. Pater Antun Volenik autro ove rubrike ovaj nam je put stavio na razmišljanje dva slučaja nesretnih žena i posebno istaknuo našu ljudsku osobitost po kojoj teško samima sebi priznajemo kako kročimo po zabranjenom putu. No, uvijek postoji izlaz kako ističe pater.

  

Posvećeni život

  Sestre Dominikanke. Budući da se ove godine slavi 800. obljetnica utemeljenja dominikanskog redovničkog reda iz kojega je proizašla i ženska grana. Ovdje imamo prigodu upoznati se s nekim značajkama dominikanki na našem području.

  

Tko je moj bližnji

  Adio, Mare. Razgovor s bakom Marom u njezinoj 98. godini života itekako može biti nadahnuće za naše mlade i starije. Naime, uspoređujući mentalitet potrošnje kod današnje srednje klase, nasuprot skromnosti i jednostavnosti prijašnjih naraštaja, novinarka i suradnica Andrea Ćakić želi naglasiti da nam se smisao života ne smije kretati prema onome što imamo nego kakvi jesmo.

  

Prigodno razmišljanje

  Smiluj se sebi i Bog će se smilovati tebi! Pater Nikola Stanković uzeo je kao polazište razmišljanja o milosrđu ono koje kreće od samoga sebe, a to je često zamjeranje i nemilosrdnost prema samima sebi – zašto nisam bolji/a, ljepši, jači, pametniji itd., pa stoga ne možemo biti milosrdni ni prema bližnjima. Zašto je to tako – pater vidi razlog u tome što se ne odvažujemo supštati u same dubine svojega bića...

  

Nakane Apostolata molitve nalaze se u pretincu za Nakane

  

Zaštitnik u travnju

Sv. Julija Billiart, redovnica - 8. travnja

  

 Isus u supermarketu – Misli književnika Božidara Prosenjaka

 Koliko puta, da bismo spasili svoju, nudimo glavu svoga anđela!?

  

Očima psihologa

  Intrapsihički konflikti. Pater Mijo Nikić ukratko nam donosi kakvih se konflikata ima i kako se nositi i ponašati u konfliktnoj situaciji.

  

Skice jednog svećenika

  Patricijina krizma. Pripreme za proslave prvih pričesti i krizme svugdje su već privedene kraju. Pobrojani su svi izostanci, ali i oni vjeroučenici koji trebaju biti i pohvaljeni. Situacija iz ove Patricijine krizme je prepoznata iz naše sredine, i pokazuje koliko su naši mladi dorasli mnogim moralnim pitanjima koja se pred njima nalaze u današnjem društvu.

  

Naša nas savjest pita

  Jörgensonove neočekivane teške kušnje. Kod patera Ivana Fučeka u ovome broju nalazimo ukratko analiziranu iskrenu ispovijest danskog književnika preko svojeg književnog lika Hermana. Riječ je o obraćenju i suočavanju s teškom propustima kroz život, kajanju i nalaženju milosrđa.

  

Pedagoški poticaji

  Poticanje odgovornosti i drugih vrlina. Ova rubrika kadgod nam se čini da ima gotove naputke kako postupati s djecom i kako na kraju izvesti dobar boj. Naime, ovdje su doista samo naputci da roditelji ponajprije svoje vrijeme i snage moraju uložiti u svoju blizinu s djecom. A to znači i glede odgovornosti. Gledajući roditelje koji na vrijeme odlaze na posao također pobođuje u djece osjećaj odgovornosti ali i poticaji da sami svojim snagama mogu ostvariti tu odgvornost.

  

U viru života

  Neka nam bude po našoj vjeri. Autor teksta vodeći nas od glavne misli svojeg članka da je Krist mjera svih stvari navodi kako nam je „Zakon o zdravstvenim mjerama ostvarivanja prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece“ iz g. 1978., kojim je vrlo liberalno legaliziran pobačaj, donio ne samo dozvolu za ubijanje najslabijih, nego i nesagledive posljedice na populacijsku politiku. No, dok imamo vjeru, kao što se dičimo, molimo da se nešto pomakne i na bolje u svakom smislu.

  

Časni sluga Božji Petar Barbarić

  Svjedočenje Petrova profesora i dogojitelja p. Franje Hammerla, DI. U prošlome smo broju završili sa svjedočenjem p. Petra Perice, a od ovoga broja nizat će se nova svjedočenja o časnom sluzi Božjem Petru Barbariću.

  

Misije

  U Maria Poliju. Pater urednik prisjeća se još svojih posjeta Indiji iz g. 2012. i prenosi nam svoje doživljaje koje je spremio u svoj dnevnik putovanja. Tako ćemo se opet sresti sa surovom bengalskom zbiljoma ali i s misiijom koju je utemeljio sluga Božji Ante Gabrić koja još i danas djeluje na njegovim temeljima.

  

Izlog knjige poruke

  Ističemo ponovljena izdanja knjiga Sloboda za ljubav p. Slavka Pavina kao i Psihologija duhovnog života p. Szentmartonija.

 Također pogledajte i raspored Duhovnih vježbi za članove Apostolata molitve.

  

Hrvatske planine i visovi

 Goranje Bistra. Suradnica Renata Tatara približila nam je zapadne obronke zagorske strane Medvednice i zanimljivo područje za istraživanje kod Gornje Bistre koje je također bogato kulturno-povijesnim spomenicima.