Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Svibanj 2016

 svib016Svibanj i krunica

 Već smo s Glasnikom stigli i u mjesec svibanj godine Gospodnje 2016. Svibanj je ne samo bogat obiljem prirodnih darova nego se i okitio svim velikim blagdanima gotovo u svakom svojem tjednu od Uzašašća zatim Pedesetnice ili Duhova do Presvetog Trojstva i Tijelova i na kraju Marijina mjeseca Pohod Djevice k svojoj rođakinji Elizabeti. Doista, Majka sa Sinom u slavi.

 Naslovnica Glasnika prikazuje lik Djevice Marije u slavi s trakom ispod nogu i zazivom iz litanija „Uzroče naše radosti, moli za nas!“ te s krunicom u ruci i pozivom na molitvu. Slika prikazuje Srce Marijino, a Marija Majka nosi Sinovljevo srce uokvireno trnovom krunom i razgorenim plamenom, a oko Gospine glave vijenac je od dvanaest zvijezda što označava njezin naslov Kraljice Neba. Na prvoj stranici uz uvodnik možete pročitati gdje se nalazi taj Gospin prikaz.

Uvodnik

 Ljepota govora. Urednik p. Mirko Nikolić osvrnuo se na jedno pismo koje je nedavno primio, a tema mu je – psovka – pošast u Hrvata. Doista, veliki narodni grijeh za koji moramo gorljivo prinositi naknadu.

 Pisma

 Mila Banožić 40 godina čita Glasnik. U uredništvo se pismom javio fra Mario Knezović župnik župe Kočerin u Bosni i Hercegovini i s radošću je podijelio izvještaj o baki Mili koja je dugogodišnja čitateljica Glasnika.

 Redovnički zavjeti. Dobili smo također podrobni slikovni izvještaj redovničkih zavjeta naše suradnice Ivančice čija smo pisma objavljivali u rubrici Misije kroz godinu 2013. Evo, njezin boravak u Beninu kod Marijinih sestara osnažio ju je pozivom na redovništvo. Pridružite se svojim molitvama za ovo mlado zvanje.

 

 Godina Božjeg milosrđa

 Svetac u Zagrebu. I dok smo na početku nabrajali sve najdraže blagdane koji su nam se slili u mjesec svibanj pridružujemo i nadnevak 12. svibnja, kada je spomendan našega svetog Leopolda Mandića. No, još nam je više značajan stoga što ga je papa Franjo imenovao posebnim zaštitnikom Godine milosrđa. K tome donosimo slikovni prikaz njegova posjeta svojoj dragoj domovini kada ga je njegov narod tako srdačno pratio na svim postajama svojeg boravka u Zagrebu. Pročitajte i pogledajte te se podsjetite kako je to bilo.

 

 Svjetla iz prošlosti za budućnost

 Nacionalne obljetnice su svjedočanstva ljubavi. Autorica i značajna povjesničarka dr. Agneza Szabo podsjeća nas da je cijela godina 2016. obilježena kao Godina Nikole Šubića Zrinskog i to zbog spomena na 450. godišnjicu njegove slavne pogibije pod Sigetom 7. rujna 1566.

 

 Isus Krist – uvijek

 Jesu li se usudili? Pater Antun Volenik nastavlja tumačiti geste i značenje Velikog tjedna. Tako se sada prisjećamo Velikog četvrtka i Posljednje večere. Jedna od upečatljivih gesta jest Isusovo pranje nogu apostolima. Kakvu je novinu uveo papa Franjo u tu gestu i kakva su tumačenja.

 

 Svjedočanstva

 Župnikove uspomene iz komunističkog vremena. Pater Stjepan Koren približio nam je svoje župnikovanje u Borovici u Bosni i Hercegovini te njezina stradanja. Zanimljivo je i samim Borovičaninma čitati sve te doživljaje i prisjećati se starih dana.

 

 Tko je moj bližnji

 Društvo za šetnju. Dok promatramo usputne šetače ili prolaznike u gradu, one koji sjede u parku na klupi ili sami čekaju tramvaj, zapitamo se koje životne sudbine nose sa sobom jer se možda to odražava i na njihovim licima. Naime, osamljenost i utučenost često se vide po gradu. Ipak, zatvorenost u same sebe često dovodi do potpune otuđenosti. Ovdje nam Andrea Ćakić predstavlja jednog psa koji je bio posrednik upoznavanju i stvaranju prijateljstva.

 

 Prigodno razmišljanje

 Svibanjsko uskrsnuće iz ograničenog znanstvenog znanja. Već je više puta pater Nikola Stanković u ovoj svojoj rubrici isticao manjkavost znanstvenog rasuđivanja upravo za područja vjere. Ono što je neizrečeno i nenapisano o jednoj od očitih tajni upravo je ovdje riječ. Naime, Isus se poslije uskrsnuća najprije ukazao ženama, a potom apostolima, no nigdje ne piše da se ukazao svojoj Majci. O tome upravo piše pater Stanković. No, podsjećamo da se taj prizor susreta uskrslog Isusa i njegove majke Marije vrlo rijetko likovno prikazivao. Ipak u bazilici Srca Isusova u Zagrebu na desnom prozoru apside uz sam oltar upravo je taj vitraj koji prikazuje susret Majke i Sina, približite se oltaru i pogledajte taj prizor.

 

 Nakane AM nalaze se u pretincu za Nakane.

 

 Zaštitnik u svibnju

Sv. Leopold Mandić, 12. svibnja

 

 Dvije male stvari

Misli Božidara Prosenjaka

 

 

 Očima psihologa

 Izaći – proći –ući. Ove etape mogu se prispodobiti kako pojedinoj osobi – pojedincu, tako i narodu baš po primjeru izabranog Izraelskog naroda što preko objave možemo primjenjivati i za svaki naš zasebni život kao i za povijest naroda koji svak ima svoju osobnost i svoj povijesni hod.

 

 Skice jednog svećenika

 A gdje joj je dijete? Ispravno pitanje naivnog djeteta u ovom nam je spontanom razgovoru otkrilo kako neznatna zapažanja otkrivaju pravu vjeru i stalan hod kroz naraštaje prenošenja te iskonske vjere koja je gradila život ne samo jedne obitelji nego cijelog lanca predaka koji ne prestaje sa smrću.

 

 Naša nas savjest pita

 Kultura života naspram kulture smrti. Pater Ivan Fuček nebrojeno je puta na ovim stranicama pojašnjavao biološki, filozofski i religijski aspekt ljudske osobe od začeća do naravne smrti, no ovaj put naglašava njegov pravni aspekt tumačeći kako su stari poganski narodi od Hamurabija do Rimljana imali regulirano pravilo poštivanja začetog čeda u majčinoj utrobi.

 

 Pedagoški poticaji

 Mladi koji najviše vole sebe. Dva su glavna razloga pretjeranog mladenačkog uvažavanja samih sebe, tj. mladenačkog egoizma ili egocentrizma. Prvo: roditeljsko pretjerano divljenje ili drugo: roditeljsko odbacivanje, zanemarivanje i duboko vrijeđanje. No, osim tih krajnosti postoji i sveopće pogodovanje takvom životnom stilu, a to su raznovrsne primamljive sugestije iz medija; one o posebnosti i jedinstvenosti, izvanprosječnosti i nedodirljivosti.

 

 U viru života

 Indeks ljubavi. U raznolikim medijskim iskazima često čitamo o indeksu popularnosti, indeksu konkurentnosti, razvijenosti, tjelesne mase i sl, a autor se pita koji je to indeks Ljubavi i je li ga itko mjeri i može li se uopće izmjeriti. No, slijedimo autora teksta njegovim postavkama i doći ćemo do glavnog cilja prema kojem možemo usmjeriti indeks uspjeha našeg života.

 

 Časni sluga Božji

 Kod njega su sva djela proistjecala iz vjere. Nastavljamo čitati svjedočanstvo Petrova profesora i odgojitelja p. Franje Hammerla. On je bio austrijski isusovac rođen 1859. godine.

 

 Misije

 U sobi p. Gabrića. Pater urednik nastavlja nam pripovijedati o svojim doživljajima iz posjeta Bengalu g. 2012. Osobito mu je ostala upečatljiva soba p. Ante Gabrića koju u Maria Poliju još uvijek s ljubavlju čuvaju kakva je bila. Ondje su sve stvari vrlo jednostavne i tiho svjedoče o neprospavanim noćima u kojima je malo svjetlo obasjavalo tolika pisma koja su odaslana na sve strane svijeta.

 

 Hrvatske planine i visovi

 Moravče. Malo mjesto i okolica na istočnim padinama Medvednice i okolnih brežuljaka koji tvore zanimljive kulturne i prirodne oaze spremne da ih se otkrije i uživa u njihovim ljepotama.