Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Lipanj 1016

lip016

 

Srce Isusovo i Očev dan

  Iz godine u godinu lipanj je mjesec posebnog štovanja Presv. Srca Isusova. Blagdan kada, nakon svih liturgijskih godišnjih slavlja spominjući se cijeloga Isusova života, posebno štujemo srž njegove osobe, njegovu bit i samo njegovo čovječansko i božansko srce.

Urednikov uvodnik

  Očev dan. Kao i kod Majčinog dana, u lipnju se spominjemo Očevog dana. No manje aktivno ga slaveći znamo da je jednako važan. Zato očevi koji su te svoje uloge svjesni i odgovorno i s ljubavlju štite život i svoje poslanje, baš kao i oni koji tu svoju ulogu zanemaruju – svima treba predanje u Srce Isusovo.

 

 Pisma

  Prvi petak i Glasnik. Prvo pismo koje objavljujemo poslao nam je vlč. Stjepan Starešina, svećenik u miru iz Osijeka. Ujedno nam je priložio lirsku pjesmu pjesnikinje Nede Andrić-Novinc „Misnica – Odijelo sveto“u povodu proslave njegove 50. godišnjice misništva. Budući da se baš u lipnju zaređuju novi mladomisnici neka svoju misnicu blagoslovljenu na dan njihove Prve sv. mise nose dugovječno kao i vlč. Starešina. On nam je također podrobno opisao svoju brigu za svaki broj Glasnika koji je do sada čitao i imao u rukama.

  Ispunjeno obećanje. Drugo pismo koje objavljujemo svjedočanstvo je ukratko ispričanog života kojumu je Velika devetnica spasa bila utočište u času smrti.

  Svetkovina. U prigodi blagdana Presvetog Srca Isusova donosimo raspored bogoslužja na sam blagdan u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

 

 U Godini milosrđa

  Milosrđe – ključna Papina riječ. Pater urednik je u ovome prikazu uz Godinu milosrđa posebno istaknuo put zvanja samoga pape Franje i trenutak njegova znaka s neba da ga Otac želi među izabranim svojima. Isto tako posebno ističe kako ne trebamo brkati istinsko milosrđe od onoga pristupa kada svak sebi tumači milosrđe kao dopuštenje da se radi što tko voli i želi bez ikakvih ograda.

  

Svjetla iz prošlosti za budućnost

  Nacionalni jezik znak je zajedništva svakog naroda. U ovome broju Glasnika čitamo kakvu je značajnu ulogu u doba preporoda i afirmacije nacionalnog jezika imao Ivan Kukuljević Sakcinski koji je upravo ove riječi o jeziku iz naslova izrekao 1847. godine.

  

Isus Krist – uvijek

  Još jedna o obitelji. Pater Volenik posvetio je svoj članak papinoj novoj pobudnici Amoris laetitiae – Radost ljubavi, s posebnim naglaskom na „Neke pastoralne perspektive“ iz pobudnice. Naime, riječ je o onim trenucima u obitelji koji su teški i problematični od rastava, nerazumijevanja, neprihvaćanja duhovnih zvanja itd. Naime, Put Crkve jest put milosrđa i integracije, tj. nema odbacivanja i osuđivanja zauvijek.

 

 Najvažnije Srce – molitva i pjesma Elizabete Šango

  

Svjedočanstvo

  Hodočašće u Svetu zemlju – Isusovu domovinu. O svojim doživljajima i unutarnjim pokretima uz dugo željeno hodočašće ispripovijedila nam je Bernarda Despot.

  

Tko je moj bližnji

  „Šumske porez“. Ovaj bismo naslov na prvu odmah ispravili misleći da je riječ o tiskarskoj pogrešci. Ipak čitajući dalje susrest ćemo se s marljivom Đurđicom, učiteljicom i pjesnikinjom, spisateljicom i nastavnicom koja je svoje narječje pomno njegovala u pjesmama za djecu.

  

Prigodno razmišljanje

  Pomirba srca i razuma. Sklad između te dvije čovjekove stvarnosti zaista vode u mir i zadovoljstvo, no ne i s pomirbom sa samim sobom nego stalnim nastojanjem oko istinoljubivosti i uporištu u Isusu Kristu koji ga vezuje uz Oca nebeskog.

  

Nakane Apostolata molitve nalaze se u pretincu AM

 

Sv. Josip Cafasso, svećenik

Spomendan mu se slavi 23. lipnja. Zamolimo njegov blagoslov i pomoć kod ređenja novih mladomisnika ove godine.

  

Izabrati Boga – Božidar Prosenjak

  

Očima spihologa

  Duhovni imunitet. Pater Mijo Nikić u ovome se broju osobito osvrnuo na duhovni imunitet kojega često zaobilazimo misleći samo na svoju tjelesnu stvarnost. Što bi to značilo – duhovi imunitet, ako je to u tjelesnom vidu otpornost organizma na vanjske loše utjecaje, također vanjski duhovni utjecaji koji vode k lošem duhovnom životu trebamo ukloniti pomoću sakramenata.

  

Skice jednog svećenika

  Getsemani dr. Ivana. Obično skučeno razmišljajući pomislimo kako smo posebno privilegirani nalazeći se blizu Božjih skuta. No, nerijetko se događa da oni koji su izgledali marginalci u društvu, pogotovo vjerskom, nakon dubokih duhovnih doživljaja spremno ostave stari život i krenu za Kristom.

  

Naša nas savjest pita

  Hrvatska umire! Nebrojeno je puta pater Ivan Fuček na ovim stranicama i na više načina progovarao o potpunoj depopulaciji Hrvatske. Upozoravao i opominjao, kumio i molio da uvidimo ponor propasti koji vreba s različitih ideoloških strana i sada kad su napokon i demografi progovorili o tomu i to tako alarmantno, nadamo se da će kod državnih vlasti kao i kod naroda doći do spasonosnog otrežnjenja.

  

Pedagoški poticaji

  Upravljanje ponašanjem djece na internetu. Suvremeno djetinjstvo je značajno obilježeno internetom i elektroničkim medijima. Nezaobilazni je pratilac djece još od najranijih školskih dana. Baš kao što je i pratilac očeva i majki tako i djeca nesvjesno preuzimaju sve veću zastupljenost sadržaja i svih mogućih ponuda što izlaze iz mrežnih i umreženih područja stvarnosti. Dakako da će puke zabrane bez razložnih objašnjenja biti ignorirane a jednako tako i pretjerana popustljivost može biti vrlo loša. Stoga čvrstoća, konkretnost i tumačenje i razgovor o opasnostima koje prijete s tog nepreglednog bespuća mogu biti i najčešće jesu prihvatljiva i za djecu koja sama po sebi naginju strukturi, jasnoći i osjećaju sigurnosti.

  

U viru života

 Oslobađanje budućnosti. Ovim bismo naslovom mogli jednostavno izreći svu pogubnost i zaostalost međusobnih optužbi na ovu ili onu političku i ekonomsku temu u novijoj hrvatskoj povijesti. Dr. Lončarević uokvirio je svoje razmišljanje i poticaje za formiranje nove i nadom bogate hrvatske budućnosti kroz perspektivu djela A. G. Matoša koji se rodio baš u lipnju na dan sv. Antuna Padovanskog.

  

Časni sluga Božji

 Petrov grob pohađaju i pravoslavni i muslimani. U 55. nastavku svjedočenja o sluzi Božjem bilježe mnogo hodočasnika čim je njegovo tijelo bilo preneseno u sjemenišnu crkvu u Travniku 1935. Također je zabilježen velik broj inovjeraca tj. pravoslavnih i muslimana tražeći pomoć od krjeposnog mladića.

  

Misije

 Posjet župi u Bošontiju. Nastavak iznošenja doživljaja patera urednika iz pohoda misijskoj postaji p. Ante Gabrića pun je živopisnih slika i susreta.

 Srce Isusovo, utočišće grješnika, smiluj nam se! Pjesma je i molitva pjesnika koji želi ostati nepoznat za nas čitatelje, ali zato stihovi otkrivaju duboko poštovanje prema Srcu Isusovu.

  

Hrvatske planine i visovi

 Mikulići. Naselje na sjeverozapadnoj strani Medvednice čuva kapelu Srca Isusova i samostansku crkvu Bezgrješnog Srca Marijina u Lukšićima, te uz bogatu vegetaciju i životinjski svijet nudi planinarima odmorišta na putu prema vrhu Medvednice.