Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Srpanj - kolovoz 2016

7 i 8 016.

 

 

Ljeto i odmor

 Ovogodišnji Glasnikov dvobroj za ljetne mjesece srpanj i kolovoz obavijen je smirajem nakon završene još jedne školske i katehetske godine pa se s Glasnikom u rukama i ljetom možemo opustiti i odmoriti od turbulentmih domaćih i svjetskih događanja ma gdje bili.

 Urednikov uvodnik

 Hvala i zbogom. Naslov nam uvodnika navješćuje da je dosadašnji urednik p. Mirko Nikolić pred novom dužnošću morao ostaviti plodno duhovno razdoblje u službi urednika Glasnik Srca Isusova i Marijina od g. 2009. U dugačkom nizu svojih predhodnika zasigurno je ostavio neizbrisiv trag duhovnog vodstva i nadahnitelj za mnoga dobra djela širom Hrvatske i ondje gdje se po svim kontinentima čita Glasnik. Hvala mu na tomu. Bog ga dragi blagoslovio u njegovom daljnjem radu na korist ljudima i na veću slavu Božju.

 

 Pisma

 Blagoslovljen. Zanimljivo predstavljanje doživljaja na hodočašću u Svetu Zemlju donio nam je gospodin Ante Ledić. On je s grupom hodočasnika poduzeo i jednu akciju na koju su se odazvali mnogi ne samo hodočasnici. Pročitajte o čemu je riječ.

 

Obiteljska ljetna škola

 45. Obiteljska ljetn škola. I ove godine na redu je 45. Obiteljska ljetna škola s temom Odgoj za karakter, vrjednote i milosrđe. Od 25. do 27 kolovoza na Jordanovcu će se izmijenjivati predavači, izlagatelji, radionice, druženje, molitva i igra. Raspored i podrobne informacije možete pročitati na 4. stranici Glasnika.

 Sok s karakterom, a muško bez karaktera?! Suradnica Zrinka Gregov, profesorica na jednom privatnom Veleučilištu, opet nam se pridružila nakon nekoliko godina pisanja svojih osvrta. Ovaj put uz temu Obiteljske ljetne škole. Ona je već dugi niz godina ne samo sudionica zajedno sa svojom obitelji nego je zadnjih godina i aktiva izlagateljica na Školi. Svojim nas je tekstom podsjetila koje su to zamke suvremenog života koje nas mogu odvesi posve u suprotnom smjeru ako se ne zaustvimo i ne razmotrimo kamo smo krenuli.

 

 Svjetla iz prošlosti za budućnost

 Reforme su ponajprije izvorne biblijske vrijednosti. Cijeli je čovjekov životni vijek zarana već obilježen nekim promjenama i težnjama za boljitkom pa tak to možemo iščitati iz povijesnih vrela i u hrvatskom narodu. Oduvijek se težilo popraviti bilo materijalno bilo duhovno stanje naroda, osobito nakon teških gubitaka u ratovima ili nepogodama. Hrvatski je narod to pomno bilježio. Autorica nam želi posvijestiti da su na dnevnom redu predstavnika vlasti tijekom stoljeća uvijek bile reforme... Za svako razdoblje mogli bismo navesti nekoliko segmenata reforme društva. No, autorica zaključuje da je ponajprije potrebna reforma na duhovnom području, kako bi se onda na narodnom i općedruštvenom moglo očekivati nekih rezultata.

 

Isus Krist – uvijek

 Oproštenje naše svakodnevno. Odkako smo u Godini milosrđa riječ o oprostu i oprostima vrlo je učestala. Dakako, uvijek nam se čini da nikad dosta pisanja o tomu. Naime, koliko traženje oprosta ima izravne veze s našim opraštanjem najbližima. Pater Volenik detaljno i pomno razmatra naša opraštanja i zašto nam se događa da to nevoljko činimo.

 

 Trebam te, Isuse! Pjesma je i molitva našre suradnike Elizabete Šango.

 

Župi u pohode

 Kraljeva Sutjeska. Sudjelujući u Danima kraljice Katarine, manifestaciji koju u čast posljednje bosanske kraljice organiziraju franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci, urednik se rado odazvao pozivu na sudjelovanju u misnom slavlju i pripremio je zanimljiv prilog o bogatoj povijesti, zančajnim kulturnim spomenicima i druženju vjerničkog i hrvatskog naroda u prigodi tog događaja.

 

Ljeto

 Znakovi na putu za odmor. Kratka meditcija o tomu kako da uspješno provedemo slobodno vrijeme ma bili mi na moru, kopnu, planinama, selu ili kod kuće. U ta razmatranja utkane su kratke molitve i prošnje da bismo se jednako obzirno odnosili prema svojim bližnjima koji također žele malo predahuti i doživjeti uvažavanje od drugih.

 

 Tko je moj bližnji

 Jorgovan, zumbuli i đurđice. Što pak znače u ljetno doba cvjetovi koji su već odavno ocvali jer im je vrijeme prošlo s travnjem i svibnjem. Ipak lijepo ih se sjetiti i osvježiti njihovim mirisom upravo za ljetne žege, a intenzivan miris koji šire opojan je ponajprije za one čija sjećanja na njih mogu samo mirisom nadoknaditi. Takav je sad životni križ gospođe Milica koja je u svojem bogatom i intenzivnom životu našla smiraj u uživanju u malim stvarim, osobito u prirodi.

 

  Prigodno razmišljanje

 Odmor, izlet i uzlet. Pater Stanković u ovomjesečnom nam razmišljanju poručuje da se u ovim ljetnim danima posvetimo više jedni drugima, da zaboravimo na obveze te da nastojimo, posebno u obitelji, intenzivnije planirati radove i akcije koje nas više zbližuju, pa nam je to i prigoda za duže i intimnije razgovore, upoznavanje i otvaranje našeg nutarnjeg života. Također je to prigoda na podsjećanje na lijepe trenutke na prijašnjim izletima, odmorima i druženjima.

 

 Nakane Apostolata molitve nalaze se u pretincu za Nakane

 

 Svetica zaštitnica za srpanj

Sv. Marija Magdalena – 22. srpnja, koju je ove godine papa Franjo uzdigao u red apostolskih prvaka te je njezin blagdan posebno svečeno liturgijski obilježen,

 

Svetac zaštitnik za kolovoz

 Sv. Maksimilijan Kolbe – 14. kolovoza, svećenik i mučenik nacističkog totalitarizma.

 

Očima psihologa

 Dionici božanske naravi. Biti dionici božanske naravi znači živjeti božanskim životom, to nam obećanje tumači apostol Petar u svojoj prvoj poslanici. Doista, obećanje vrijedno kreposnog življenja jer nam takav stil omogućuje da čekajući susret s Gospodinom u Onostranosti, zbiljskije i ispunjenije živimo ovu našu križevima isprepletenu putanju.

 

 Skice jednog svećenika

 Učitelj s otoka ljubavi i molitve. Pravu užarenu ljetnu priču ispričao nam je i dočarao život na otoku u doba komunističkog režima pisac ove rubrike još uvijek povezan s glavnim likom djedom Marjanom. Unatoč teških vremena u maloj vjerničkoj obitelji ostala je i opstala molitva i vjera. Je li tako i danas. Opstaje li molitva u našim obiteljima unatoč najezdi izazova s elektroničih medija.

 

 Naša nas savjest pita

 Moguće zaustaviti „bijelu kugu“? Naodvezujući na moralna pitanje iz predhodnih brojeva Glasnika a tiču se teme depopulacije Hrvatske, pater Ivan Fuček izložio nam je dijelove predavanja i zaključke s Drugog nacionalnog sudijskog dana za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji koji se održao 22. i 23. travnja u Osijeku. Pred državu i vlast te pred mlade, roditelje i političare stavljen je zahtjev za otvaranjem posebnog Obiteljskog instituta.

 

Pedagoški poticaji

 Odrastanje djece u društveno toksičnom okruženju. Kako intenzivno pratimo svaki i najmanji toksični pomak u zraku, vodi, hrani, odjeći i drugom, a zanemarujemo upravo otrovne sastojke naših svagdanjih razgovora, medijskih napada, omalovažavanja, blaćenja, vrijeđanja i svakog drugog blago rečeno neukusa koji nam se servira pa tako zagađuje i duše naše djece. I to svakodnevno gotovo iz minute u minutu. To je zapravo otrov koji sustavno narušava emocionalno i psihološko odrastanje naše djece. Čim smo više svjesni toga više ćemo se truditi kako da svojoj djeci osiguramo socijalno i društveno zdravo okružje. Pročitajte vrlo poučan tekst prof. Vesne Bilić.

 

 U viru života

 Bolesničko pomazanje. Autor Vladimir Lončarević pomoću kratke povijesti književnosti pokušao nam je predočiti silnice koje se na duhovnom planu vode tijekom cijele povijesti, a kakve se tek refleksije ostvaruju na hrvatskom planu upravo smo svjedoci po nesmiljenim podjelama u društvu. No, imamo kao kršćani poziv i odgovornost dati svoju sol i kvasac da bismo kao narod uspjeli prebroditi sve smicalice i podvale zloga.

 

 Duhovi kojima si otvorio vrata

Pobudne misli. To je naslov je pobudnih misli književnika Božidara Prosenjaka koji su se našli na stranici 28.

 

Simbol vjere

Križ iz 1901. godine. Pater Božidar Nagy kao malu ljetnu stanku  umjesto o Časnom sluzi Božjem poslao nam je prilog o križu iz g. 1901. Riječ je o reportaži s otoka Hvara i uzvisine nad mjestom Brusjem.

 

 Misije

 Misijsko putovanje Marijinih sestara i SKAC-a u Ukrajinu – Zakarpatye. Naša draga misionaraka Ivančica koja se sada javlja kao Marijina sestra Ivančica piše nam o uzbudljivom putovanju i druženju s ukrajinskom obitelji u gradu Užgorodu u Ukrajini. Što su tamo radili naši mladi aktivni skacovi pročitajte u prilogu ovog broja Glasnika.

 

 Oglasi

Novi raspored Duhovnih vježbi za svećenike u Opatiji od jeseni.

 

 Hrvatske planine i visovi

 Gornji Stenjevec. Renata Tatara u ovom nam je broju predstavila župu i kapele na području Gornjeg Stenjevca i okolice te zanimljivosti vezane uz planinarske izlete i njihove domove za okrjepu.