Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Ususret četvrtoj nedjelji došašća - Meditacija

 pohođPohođenje

Zašli smo u drugu polovicu vremena došašća. Još nam ostaje tjedan dana. Došašće je ove godine nešto kraće nego inače. U ponedjeljak je Badnji dan, a uvečer, sv. misom bdjenja, počinje božićno vrijeme. Zato se želimo u ovom trećem tjednu došašća pripraviti korak po korak, dan po dan, na Gospodinov dolazak.

Evanđelje četvrte adventske nedjelje, kojoj idemo ususret, dobra je prilika da to iskreno učinimo. Svakog dana možemo nešto učiniti. Od danas pa do 25. prosinca odvojimo barem malo vremena u svakom danu u kojemu ćemo posvijestiti iščekivanje Kristova dolaska u svom srcu i u srcu svakog čovjeka. Ova nam meditacija u tome želi pomoći.

Meditacijaadv

Evanđelje četvrte adventske nedjelje (Lk 1, 39-45)

Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: "Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!"

Ponedjeljak: Na putu

Ova stranica Evanđelja koja opisuje pohod BD Marije Elizabeti neobično je dinamična. Pokušajmo to zamisliti u svojoj mašti. Promatram Mariju u Nazaretu koja se priprema na put. Ostavlja Nazaret i kreće prema judejskom gorju koje nije tako daleko od Jeruzalema. To znači da je trebala prijeći kojih150 kilometaraputa. Prolazila je nizinama gdje su bili putovi široki, zatim uskim, kozjim putovima kroz brdoviti kraj, pa kroz sela i zaseoke. Što je sve vidjela? O čemu je razmišljala? Kakve je osoba susretala, kakva lica gledala na svome putu? I kamo će je taj put odvesti? U vjeri i s vjerom Marija kreće na put… A ja?

Utorak: Intimnost

Uđimo s Marijom u Elizabetinu kuću, zatim u ozračje intimnog susreta licem u lice ovih dviju rođakinja. Svjedok sam svega onoga što Elizabeta doživljava u svojoj najdubljoj nutrini, svjedok sam radosti malog Ivana koji „zaigra u njezinoj utrobi“. Zastat ću u svojoj molitvi i pokušati osluškivati svoje tijelo: ono je hram Duha Svetoga, u njemu je Bog prisutan, ono nosi Božju prisutnost, njegov znak. U polaganom ritmu svoga disanja i zatvorenih očiju, zamišljam i promatram svoje tijelo od glave do pete prelazeći preko različitih dijelova svoga tijela ili njegovih organa. Zahvalit ću za tijelo koje je Božji dar, za tijelo koje je tu da bi primilo Život i da bi prihvatilo noga koji je Živi i zato je rekao: „Ja sam Život!“

Srijeda: Tajinstvenost

U evanđelju nalazimo izraze koji snažno govore o onome što Elizabeta gleda i proživljava: „napuni se Duha Svetoga“, „povika iza glasa“. Doista, povrh ovog susreta ovih dviju rođakinja osjeća se sva nada izabranog naroda koja je sabrana u Ivanu Krstitelju. On susreće Mesiju koji je tek dijete u utrobi svoje majke Marije. Tako bolje razumijemo Ponašanje Elizabete koja u tim trenutcima postaje glasnogovornica Duha Svetoga. Pomozi mi Gospodine, da i ja budem otvoren poticajima i snazi  tvoga Duha u svojoj svakodnevici.

Četvrtak: Govoriti dobro, pozitivno

„Blagoslovljena ti među ženama“, kaže Elizabeta Mariji. Blagoslivljati u biti znači govoriti dobro i pozitivno. To znači prepoznati u drugome ono što je lijepo, veliko i uzvišeno. U tom duhu, može svatko postupati i činiti. To znači prihvatiti Božji način gledanja na svijet i na čovjeka kakav nalazimo na prvim stranicama Biblije, knjige Postanka. U svojoj molitvi kroz današnji dan kontemplirat ću i govoriti u sebi o dobru koje je u drugima, onima s kojima živim i radim, onima koje susrećem. I u konačnici, zašto im to ne bih i naglas rekao.

Petak: Prepoznati

Kako se to dogodilo da Elizabeta svoju nećakinju ne zove Marijom nego „Majkom Gospodinovom“ još točnije „Majkom mojega Gospodina“? One se, ipak, jako dobro poznaju. Čini se da u tom trenutku Elizabeta nešto drugo spoznaje o svojoj rođakinji i otkriva je pod drugim vidikom. Mi često puta zatvaramo drugoga u svoj pogled i u svoje okvire, svojega bližnjega, svoje prijatelje, članove svoje obitelji i zajednice. Zatvaramo ih u svoje predrasude i ne dopuštamo im da nam nešto drugo pokažu. Ustvari, to znači da ne prihvaćamo u njima prisutnost Duha Svetoga koji djeluje u njihovoj najdubljoj dubini.

Subota: Blaženstvo

Blažena ti što povjerova. Izreći blaženstvo nije rezervirano samo za Isusa kako je to činio na Brdu blaženstava ili negdje drugdje kamo je prolazio. Svi smo pozvani da isto činimo. Danas imam priliku izreći ili napisati svoje osobno blaženstvo i tako izraziti nešto iz voje vlastite relacije i svog osobnog odnosa s Bogom, nešto što ćutim i proživljavam u svojoj najdubljoj dubini. Tijekom današnjeg dana izgovarat ću ga polagano i doživljeno, kao kad se nalazimo pred pločom s koje želim prepisati neki lijepi tekst ili neku pjesmu koja mi je draga i privlačna. To je lijepa prilika i dobar način da se pripravim za božićnu radost i radost Božića.

Božić je na „pragu“

Cijeli ovaj tjedan bili smo svjedoci susreta koji je u isto vrijeme jednostavan i potresan. Susreta koji je iščekivao narod Abrahamov, Izakov i Jakovljev od izlaska iz Egipta. To je susret u kojemu se objavljuje Božje obećanje koje je obećao po prorocima. Susret koji je daleko od projektora i dvorskih palača. To je susret koji se odvija u najdubljoj intimi: u nutrini dviju majki. Budimo i mi svjedoci tog obećanja koji se nastavlja odvijati u tišini i tajnosti naših života: Krist nam se tu pridružuje. Usudimo li se prepoznati ga i biti njegovi svjedoci svojim riječima i svojim životima. Isus je zaigrao od radosti. To je Božić… i zato se Božić živi svaki dan.

Badnji dan – Božić u kući

Božić je tu. Pripremili smo svoja srca. Vrijeme je također da pripremimo i svoju kuću, okitimo bor i stavimo jaslice: bilo da to učinimo kao obično, bilo da malo više iskoristimo svoju maštu, damo joj malo više slobode, kako bismo pripremili Božić i proslavili ga malo drugačije.

Gdje bismo poželjeli da se Isus danas rodi? Što bi najviše odgovaralo spilji i štali u Betlehemu: siromašna četvrt, selo, ciganska mahala, šoping centar, zemlja u ratu, prekrasna kuća, izbjeglički logor, daščara… Izmijenimo međusobno i podijelimo svoje ideje i onda ih konkretno ostvarimo. Koje ćemo osobe izabrati da budu Marija i Josip? Pustimo da govori svaka osoba koju smo odabrali da bude u našim jaslicama. Napose ne zaboravimo na Isusa u njegovu posebnom danu. On je središnja osoba. Ona je cilj svih pogleda i očiju. Blagoslovljen plod utrobe tvoje!