Glasnik Srca Isusova i Marijina

Poruka greške

Strict warning: Only variables should be passed by reference u Heart_preprocess_page() (linija 8 od /home1/isusovci/public_html/_domene_/gsim/sites/all/themes/Heart/template.php).

Svibanj 2013

svib

Blagdani i Marija

U ovogdišnjem svibnju mjesecu, ne samo što je Marijin mjesec, skupili su se svi veći blagdani koji slijede poslije Uskrsa, a to su: Uzašašće Gospodinovo ili Spasovo – 9. svibnja, zatim 19. svibnja Duhovi ili Pedesetnica, odmah slijdeće nedjelje 26. svibnja Presveto Trojstvo i na samom kraju mjeseca blagdan Tijelova ili Brašančeva, 30. svibnja. Tako da se, uz posebnu pobožnost koju njegujemo u svibnju prema Djevici Mariji, nižu ključni trenutci vjere za Crkvu upravo pod Marijinim okriljem. Stoga će nam ovaj broj Glasnika posebno u tome pomoći.<--break->

Urednikov uvodnik

Kakva Europa? Pater nas u svojem uvodniku podsjeća u kakvu to Europu ulazimo ističući da je Robert Schuman, glavni idejni začetnik ujedinjene Europe, bio zapravo angažirani katolički političar s nekoliko mandata u francuskoj vladi. Prošavši sklisko političko tlo čvrstim moralnim koracima nije čudno da je pokrenut postupak za njegovo proglašenje blaženim. No, već i sada Hrvatskoj i hrvatskim političarima može biti uzor u nasljedovanju.

 

 Prve geste pape Franje

Skromnost i jednostavnost. Već nakon gotovo mjesec dana pontifikata novoga pape možemo uočiti i utvrditi njegovu prepoznatljivost i značaj koji je različiti od dvojice prethodnika, a opet im u mnogome sličan. No ostaje jedinstven i poseban.

 

 U Godini vjere

Znak Jonin. Iz teksa patera Nike Bilića o starozavjetnom proroku Joni ističemo njegov krajnji dio, iako se cijeli članak osvrće na iskonsku uskrsnu simboliku. „Znak Jonin bitan je za nas dok, evo, kročimo u puno članstvo u velikoj Europskoj uniji kojoj dolazi sretna budućnost samo ako bude smjerna učenica Kristova. Znak Jonin traži od nas da u vazmenom vremenu – usprkos opravdanu isticanju 40 dana kroizme – sa svim žarom duše prepoznamo školu uskrsne vjere. Još je daleko važnije 40 dana Gospodinova ljubaznoga poučavanja sve do Uzašašća. Poslije Uskrsa čas je da se – kako baš i godi našoj iskonskoj žudnji – smirimo u dubokoj kontemplaciji živoga božanskog srca koje je uzdignuto iz grobne jame (usp. Jon 2,7).“

 

 Svjetla iz prošlosti za budućnost

Radnička pitanja od uvijek su i kršćanska pitanja. Dr. Agneza Szabo tumači nam kako su kroz hrvatsku povijest kršćanski korijeni oblikovali današnji pristup stvarnosti, a ovaj put s posebnim pogledom na odnos prema radništvu koji je postao posebno aktualan s razvojem industrijalizacije krajem 19. i početkom 20. st. Hrvatski su se sindikati i udruge za pomoć potrebnima osobito čuvale bilo kakvih nasilnih i revolucionarnih metoda, te su tako dr. Juraj Vrbanić, zatim učitelj Franjo Bartuš i pisac Đuro Deželić izdavali publikacije s posve kršćanskim humanitarnim karakterom. U ovom tekstu osobito je istaknut sv. Josip Radnik kao i osnivanje župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci koju je utemeljio bl. kardinal Alojzije Stepinac, ondašnji nadbiskup.

 

 

Isus Krist – uvijek

 

 Vrijeme radosti. Pater Volenik u svojem se tekstu osobito usredotočio na blagdan Duhova te nam pojašnjava još jednu sliku Novoga Zavjeta koja bi nam trebala biti pred očima kada razmišljamo o postanku Crkve. Naime riječ je o odlomku Ivanova evanđelja kada Isus umire na križu – Ivan 19,30.

 

 Moja Afrika

Pisma iz Benina. U nekoliko ćemo sljedećih nastavaka moći čitati što je to tako zanimljivo i privlačno u volontiranju u dalekom afričkom Beninu gdje je odputovala Ivančica kako bi bila blizu Marijinim sestrama i s njima zajedno živjela uz stanovništvo malenih siromašnih sela koji se Isusu toliko vesele.

 

 Svjedok vjere

 

 Hrvatski svećenik Ivan Burik simbol i mučenik. Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik čini sve što može da što šire upozna javnost s osobom velečasnog Ivana Burika, tovarničkog župnika koji je mučenički ubijen u Domovinskom ratu 8. listopada 1991.

 

 Tko je moj bližnji

Uvjetna kava. Jeste li znali da kod druženja s prijateljima na čašici razgovora u kafiću možete nekom nepoznatom priuštiti malu okrjepu tako što ćete uz svoju platiti i kavu koju će netko naknadno ispiti i ne znajući za vašu dobrotu, koju vidi jedino Otac nebeski. To je mala gesta, kako piše naša novinarka Andreja Ćakić, no daje učinak ljubavi i pažnje koje ponajprije ražaruju naša srca za druge. Tako je i Zdravko iz centra grada potrebit društva i sitne pažnje koju mu udjeljuju volonteri udruge „Kap dobrote“ bez kojih bi jedva preživljavao, ali više od njihovog angažmana u vidu stvari, cijeni njihovu raspoloživost u vremenu.

 

 Prigodno razmišljanje

Uloga žena u Crkvi. Pater Stanković u svojem članku iznosi nekoliko istina o ženskoj, ali i muškoj ulozi u životui i u Crkvi. Primjerice pater piše da kad bi neki neutralni promatrač ušao u crkvu za vrijeme sv. mise odmah bi pomislio da je to neka ženska organizacija, te navodi kako ženski svijet shvaća istinu neposrednije i konkretnije, a muški je pak provjerom kritičniji, ali i apstraktniji. Zatim, žene u crkvi trebaju iskoristiti svoje prednosti u naviještanju Božje ljubavi. One ponekad ćute dublje i jasnije ono što muškarci teže razumiju. Muška apstrakcija i organizacija bez srca ostaje bez života i smisla. Ženski pak uvidi i osjećaji bez strukture, ostali bi ranjivi i neučinkoviti.

 

 Nakane Apostolata molitve nalaze se u pretincu Nakane

 

 Zaštitnik u svibnju

Sv. Celestin V., papa (1215. – 1296.). Svečev spomendan je 19. svibnja. Ovaj papa značajan je po tome što je stupio u papinsku službu iz redova pustinjaka. Dakle iz potpuno kontemplativnog svijeta uronjen je u strogo birokratski onoga vremena, ali nije izgubio svoj smisao za duhovnost te je zbog toga i odstupio od papinske službe.

 

 

Očima psihologa

Principi duhovne terapije (2). Pater Mijo Nikić u ovome broju nastavlja točke o duhovnom liječenju cijele osobnosti, te tumači: predati se Božjoj Providnosti, povjerovati u ljubav Božju, prihvatiti i u vjeri osmisliti neizbježnu patnju, živjeti odgovorno i slušati svoju savjest koja je najbolji vodič kroz život, molitvom se povezati s Bogom – izvorom života, zdravlja i radosti i primiti sakrament bolesničkog pomazanja.

 

 Skice jednog svećenika

Biblija male Ane. Kratka priča o dječjem svijetu predodžbi i ushita otvara nam niz poticaja ne samo na duhovnom planu nego i obogaćuje naše odnose. Nema li bolje i ljepše aktivnosti od čitanja biblijskih priča/istina prilagođenih djeci popraćene s adekvatnim ilustracijama. Koliko takav vid zaokupljenosti pogoduje budućem razvoju osobe obično uviđamo tek kasnije, a da se ne govori kakav je učinak na duhovni svijet kojemu slike iz djetinjstva pomažu da oblikuje odnose u odrasloj dobi.

 

 Naša nas savjest pita

 

 Što su i čemu služe bračni intimni odnosi? Pater je pismom jedne liječnice, vjernice aktualizirao pitanje bračnih odnosa koji su u ovo vrijeme relativizma svedeni na posve liberalne temelje kakvi se nude u medijima, dok su crkveni dokumenti, konkretno enciklika Humanae vitae iz 1968., koji govore o dostojanstvu ljudske osobe, pa i bračnih drugova, potpuno zanemareni. Čini se da naša vjera samo zahtijeva i zahtvijeva, no u konačnici razmišljanje o dubokim razlozima i svrhovitosti ljudskog dostojanstva i na koncu života, nisu za stavljanje u službu ničije komotnosti, egoizma i proizvoljnosti.

 

 

Pedagoški poticaji

Položaj i problemi siromašne djece u školi. Docentica Bilić u svojem članku ovoga mjeseca upozorava na dramatičnu brojku od oko 40 000 djece u Hrvatskoj koja spadaju u kategoriju siromašnih s tendencijom porasta. Takva djeca su često sociološki izolirana od svojih vršnjaka, marginalizirana i ismijavana. Roditelji i sami u nepovoljnim materijalnim prilikama iskazuju manjak interesa i pažnje što dodatno pojačava tjeskobu i osjećaj nesigurnosti, neprihvaćanja i osamljenosti. Pita se na kraju dr. Bilić, hoće li društvo obratiti pozornost na uzroke koji su doveli do toga da ovu depriviranu djecu i njihove roditelje izvedu iz takvoga stanja.

 

 

U viru života

Hod ljubavi. I u ovom je tekstu glavni lik novi papa Franjo. Dr. Lončarević promatrajući i pregledavajući prve korake i postupke pape Franje izriče svoje dojmove. Kako god nam se čini da su osvrti na prve papine korake zapravo već rečeni, ipak i dr. Lončarević zapaža mnoštvo detalja, koje sami ne bismo mogli uočiti, i tumači ih

 

 

Obitelj: vjera i novac

 

 Rad – put posvećenja. Viša predavačica poduzetništva na Vernu osobito je aktualna svojim kratkim i jasnim savjetim o ravnoteži između baratanja novcem i kršćanskim pozivom na darežljivost i neovisnost o materijalnom. Tako i ovaj put tumači da je ravnoteža između rada i odmora glavna za duhovno i tjelesno čovjekovo zdravlje. Na kraju će nas možda razočarati napisavši da se u Bibliji nikad ne spominje mirovina, ali rad primjeren za svaku dob, to da.

 

 

Sluga Božji

 

 Rođen u Marijinu mjesecu. Pater Nagy istaknuo je u ovome broju upravo nadnevak Petrova rođenja, 19. svibnja, dok smo se u travnju prisjećali njegove blažene smrti 15. travnja. Također je ovdje i riječ o njegovu rodnom zaselku Šiljevištima pokraj Klobuka. Povijest ovoga zaselka vrlo je zanimljiva, a u njoj je još obnovljena Petrova rodna kuća ispred koje su postavljena dva brončana kipa, onaj našega Petra i njegova rođena brata fra Marka, širokobriješkog mučenika, također kandindata za oltar.

 

 

Misije

Susreti u St. Francis Xavier's college. I ovoga nam puta o pateru Gabriću priča još jedan subrat isusovac koji je patera Gabrića dobro poznavao, a to je P. Pierre Jakob.

 

 

Hrvatske planine i visovi

 

 Plešivica – riznica doživljaja. Obilje podataka i vrijednosti koje stoje i čekaju da ih vidimo i upoznajemo stoje tu pokraj glavnoga hrvatskog grada, tiho i nenametljivo, a tako rječito o našoj povijesti. Da bismo upoznali svu raznolikost ne će biti dovoljna zadnja stranica Glasnika, ali ipak neka bude poticaj da se sami uputimo i obiđemo ne samo prelijepe planinske vrhunce nego i sela i njihove župne crkve kao i razasute kapele.